Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Kollektivboende

Att bo tillsammans med andra har fått något av en renässans under senare år. Styrkan med vårt koncept för kollektivboende är att man kan kombinera det privata med en ökad gemenskap.

Gemensam matlagning i kollektivboende

I ett kollektivboende tar man tillsammans med sina grannar ansvar för huset och de gemensamma aktiviteterna. På köpet får man en aktiv tillvaro med social trygghet och ett stort inflytande.

Hyresgästen har sin egen lägenhet med eget kök, men har även tillgång till ett gemensamt kök och matsal. I de gemensamma ytorna finns plats att umgås och arbeta med de sysslor som man kommit överens om att göra tillsammans, som till exempel matlagning och skötsel av hus och trädgård. Hyran för dessa ytor är fördelad mellan lägenheterna i huset. De som bor i våra kollektivhus har alltså, till priset av en normalstor lägenhet, tillgång till en 300 - 400 kvm stor bostad inkluderat den egna bostaden.

Gemensam matlagning förenklar vardagen och umgänget i och kring måltiderna skapar nya möjligheter att på olika sätt hjälpas åt i veckorna. De boende behöver inte hålla sig med egen tvätt- och symaskin, TV, dator eller tidningsprenumeration. Dessutom finns det möjlighet att ta emot gäster och ordna fester, trots att man själv kanske bor på en liten yta. Hur mycket gemenskap och samvaro man vill ha väljer man själv – det varierar både mellan individer och från en tid till en annan. 

Vissa delar av förvaltningen sköter föreningen själv, till exempel städning och trädgårdsskötsel. Ventilation, värmesystem och övrig drift som har med fastighetens standard att göra sköts av Familjebostäder.

Familjebostäder arbetar tillsammans med förvaltningsgrupper från kollektivhusen för att förädla boendet och tillsammans med hyresgästerna skapa en trevlig boendemiljö. Med samarbetet bill vi skapa goda förutsättningar för ett långsiktigt och hållbart boende i kollektivhusform.

Få en lägenhet i kollektivboende

De flesta kollektivboenden sköter själva förmedlingen av lägenheterna. Du blir medlem i boendets förening och ställer dig i kö för att bo där. Eftersom lägenheterna inte förmedlas via bostadsförmedlingen ingår du inte i Familjebostäders interna kö när du bor i kollektivboende.