Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Checklista inför flytten

Det är mycket att hålla reda på inför flytten och den första tiden i ett nytt boende. Ta hjälp av vår checklista.

Checklista inför flytten

❏ SKRIVA PÅ HYRESAVTAL
Hyresavtalet är en värdehandling. På avtalet framgår din grundhyra och vilken uppsägningstid du har på lägenheten. Enligt hyresavtalet gäller också vissa regler, som t ex att du ska betala hyran i tid och följa våra trivselregler.

❏ SKICKA FLYTTANMÄLAN TILL SKATTEVERKET
När du flyttar inom Sverige ska du anmäla det till Skatteverket, senast en vecka från det att du har flyttat. Läs mer och gör en elektronisk flyttanmälan på skatteverket.se. Du behöver ange folkbokföringsnumret, fyra siffror, som finns på ditt hyresavtal.

❏ GÖRA ADRESSÄNDRING
Vill du eftersända din post vänder du dig till Svensk adressändring.

❏ ELABONNEMANG
Är du den första som flyttar in i en helt ny lägenhet hos oss har vi redan anmält dig till Ellevio för elabonnemang. Du ska därför inte göra någon anmälan om elabonnemang för din nya lägenhet. Om det inte är ett helt nytt hus, behöver du själv teckna ett abonnemang med Ellevio som äger elnätet. Du ska också välja vilket bolag som ska leverera elen hem till dig. Du kan göra en prisjämförelse på www.elpriskollen.se.

❏ VÄLJA LEVERANTÖR FÖR BREDBAND, TV OCH TELEFONI
I alla Familjebostäders hus finns ett öppet fibernät. Det innebär att du själv kan välja leverantör för  bredband, tv och telefoni. Se hela utbudet på: familjebostader.zmarket.se/

❏ TECKNA HEMFÖRSÄKRING
Du måste ha en hemförsäkring för att du inte ska drabbas ekonomiskt vid inbrott, brand eller vattenskada. Kontakta valfritt försäkringsbolag för att teckna en hemförsäkring. Hemförsäkringen omfattar även ditt förråd. Du kan själv jämföra olika försäkringsbolags hemförsäkringar och premier hos Konsumenternas försäkringsbyrå www.konsumenternas.se

❏ BETALA HYRAN
Hyran betalas i förskott varje månad. För att betala hyran med autogiro skickar du in blanketten “Medgivande om autogiro” till oss. Om du vill få en elektronisk faktura direkt till din internetbank kontaktar du din bank. Det går utmärkt att ha både autogiro och e-faktura samtidigt. Då betalas hyran via autogiro och du får en digital kopia av fakturan istället för onödiga papper i brevlådan.

❏HÄMTA NYCKLAR
På inflyttningsdagen kvitterar du ut nycklar mot uppvisande av id-handling. Om annan person än kontraktsinnehavaren ska hämta nyckeln behövs en fullmakt samt kopia på id-handling från personen som står på hyresavtalet. Kontrollera att du fått rätt nycklar och att antalet stämmer.

❏ FÖRVARA I FÖRRÅDET
Om ett förråd hör till din lägenhet är det märkt med ditt lägenhetsnummer. Ställ gärna in en hylla eller annat att ställa dina saker på eftersom det är bra att det är luft mellan dina saker, kartonger och betonggolvet. Glöm inte att låsa förrådet.

❏ LOGGA IN PÅ MINA SIDOR
På Mina sidor kan du göra felanmälan, se hyresavier, boka tvättstuga och söka p-platser och garage. Kontrollera dina kontaktuppgifter och lägg till din e-post under ”Ändra min profil”.

❏ SÄGA HEJ TILL GRANNEN
Att säga hej till grannen hjälper till att skapa god grannsämja. Om du planerar en inflyttningsfest är det bra att berätta det eller sätta upp en lapp. Tänk också på att be dina vänner att inte störa i onödan med hög musik, högt prat i trapphuset eller på balkongen.