Sopor och återvinning
I de flesta områden kan du lämna förpackningar som färgat och ofärgat glas, papper, plast och metall, men också tidningar, grovavfall, elavfall och batterier i eller i närheten av miljöstugan. I en del hus är det svårt att få plats med flera olika sorters sopor. På vissa platser har vi sopbehållare nedgrävda i marken. De är till för hushållssopor, glas, tidningar eller matavfall.
Varje sak har sin plats
För att sophanteringen ska fungera bra och effektivt måste vi tillsammans hjälpas åt att hålla ordning. Husvärden i ditt område ser till miljörummen varje vecka och beställer extra hämtningar när det behövs. Du kan bidra genom att sortera och lämna dina sopor på rätt ställe. I miljörummet finns skyltar som visar hur du sorterar olika förpackningar och annat avfall.
Soppåsen - det som blir över
Hushållssoporna är det som blir över när du sorterat ut det som går att återvinna, som farligt avfall, elavfall, grovavfall, förpackningar, tidningar och matavfall. Tänk på att inte fylla soppåsen för mycket så att den fastnar och knyta ihop påsen ordentligt. Dina hushållssopor blir till värme och el i Högdalenverket i södra Stockholm.
Förpackningar och tidningar
Sortera ut förpackningar av papper, plast, metall och glas samt tidningar och reklamblad så kan materialet återvinnas.
- Pappersförpackningar: till exempel mjölk- och flingpaket, färdigmatsförpackningar, papperspåsar, skokartonger, wellpapp samt hushålls- och toarullar.
- Plastförpackningar: till exempel plastlock, plastdunkar, sköljmedelsflaskor, diskmedelsflaskor, plastpåsar, plasttuber, plastfolie, vakuumförpackningar och frigolit.
- Metallförpackningar: till exempel konservburkar, tuber, kapsyler, lock, dryckesburkar utan pant, folie, formar och värmeljushållare av aluminium.
- Färgat och ofärgat glas: till exempel flaskor och glasburkar. Skruva av plast- och metallock och släng i rätt behållare.
- Tidningar: tidningar, papper och reklamfoldrar.
Om det inte finns behållare för tidningar eller alla sorters förpackningar där du bor kan du lämna dem till din närmaste återvinningsstation. Hos Stockholm Vatten och Avfall kan du se vad du kan lägga i de olika behållarna på återvinningsstationerna och felanmäla om det är fullt.
Miljöfarligt avfall
Alla sopor som är farliga för människor och miljön räknas till miljöfarligt avfall. Sortera alltid ut ditt miljöfarliga avfall så att det kan tas omhand på rätt sätt.
Vad är miljöfarligt avfall?
Till miljöfarligt avfall hör till exempel färg-, lack- och limrester, kemikalier, oljor och lösningsmedel. En del av det du kanske använder när du städar, tvättar, målar, eller servar bilen räknas som miljöfarligt avfall.
- Sprejflaskor som hårsprej och sprejdeodorant.
- Rengöringsmedel, silverputs, kalkborttagare, polish, golv- och ugnsrengöringsmedel, blekmedel och fläckborttagningsmedel.
- Lösningsmedel - thinner, lacknafta, penseltvätt, bensin, terpentin, fotogen, T-sprit och aceton.
- Olika kemikalier, batterisyra, ammoniak, lut och kalklösare.
- Olika oljor, spillolja, smörjolja och motorolja.
- Färg-, lack- och limrester, nagellack, burkar med intorkad färg, penslar och rollers med rester av olje- och lackfärg, även vattenlöslig färg räknas hit.
- Saker med kvicksilver i, som äldre febertermometrar, lågenergilampor och lysrör.
- Bekämpningsmedel, insektssprej, träskyddsmedel och ogräsmedel.
- Småbatterier och bilbatterier. Om en apparat eller leksaker har ett inbyggt batteri som du inte kan ta loss lämnar du hela saken i insamlingen av elavfall.
- Mediciner
Här lämnar du miljöfarligt avfall
- Du kan lämna batterier i de flesta miljöstugor. Övrigt miljöfarligt avfall kan du inte lämna hos Familjebostäder. Det ska aldrig läggas i soppåsen eller hällas ut i avloppet.
- Miljöfarligt avfall lämnar du på Stockholm Vatten och Avfalls miljöstationer, Returrundan (en lastbil som kör runt och stannar på olika platser), Pop-up Återbruk eller någon av återvinningscentralerna. På Stockholm Vatten och Avfalls webb kan du se var du hittar dem, när de har öppet och beställa en gratis sms-påminnelse för när Returrundan kommer.
- Gamla mediciner lämnar du till apotek som säljer läkemedel på recept.
Vad händer med det miljöfarliga avfallet?
Det miljöfarliga avfallet som du sorterat ut återvinns eller förstörs under kontrollerade former. Det finns stränga miljökrav för hur det ska hanteras.
Elavfall
Alla saker som har sladd eller batteri räknas som elavfall. Även lågenergilampor, glödlampor och lysrör hör till elavfall. I många av Familjebostäders miljöstugor kan du lämna till exempel glödlampor, lågenergilampor, lysrör, batterier, datorer, elektroniska leksaker och TV-skärmar.
Elavfall som är för stort för att lämna här kan du lämna på någon av Stockholm Vatten och Avfalls återvinningscentraler. Småelektronik (elavfall som är maximalt så stort som en mikrovågsugn) kan du också lämna till Returrundan. Det är en lastbil som kör enligt ett bestämt schema och stannar på olika platser i Stockholm.
Vad händer med elavfallet?
De elprodukter du har sorterat ut tas isär och delas upp efter material vid en återvinningsindustri. Det som är farligt för miljön tas omhand så att det inte kan göra skada. Material som kan återvinnas, som till exempel plast, metall eller glas, skickas till återvinning så att de kan bli till nya produkter. Det som blir över förbränns på samma sätt som vanliga hushållssopor.
Grovsopor
Grovsopor är saker som är för stora eller tunga för att läggas i den vanliga soppåsen. I kärlet för grovavfall lägger du saker som inte är förpackningar, exempelvis leksaker, trälådor, porslin, keramik och saker i plast. Grovsopor som är för stora för att lägga i kärlet, som möbler, kan du lämna på någon av Stockholm Vatten och Avfalls återvinningscentraler.
Vad händer med grovsoporna?
Grovsoporna transporteras till en anläggning där de sorteras efter material. Trä, metall och brännbara saker sorteras ut för återvinning och energiutvinning. Metall körs till en metallåtervinnare som levererar till smältverk i Sverige. Utsorterat trä flisas och används som bränsle vid energiutvinning och produktion av fjärrvärme. Vissa saker som inte går att förbränna eller återvinna på annat sätt läggs på deponi.
Kläder och annan textil
Från 1 januari 2025 får du inte slänga kläder och annan textil i soppåsen längre. De textilier som redan producerats ska istället återanvändas eller återvinnas. Sälj, ge bort eller återvinn de textilier du inte behöver längre.
Här lämnar du textilier
Bor du i närheten av en klädbox så kan du lämna in textilierna där. Vi har cirka 28 stycken boxar från Human Bridge uppställda i våra områden. Du kan även sälja eller ge bort textilier, eller varför inte ordna en loppis?
På Stockholm Vatten och Avfalls webb kan du se var och när du kan lämna textilier till återvinningscentraler, Returrundan och Pop-up återbruk.
Läs mer hos Stockholm Vatten och Avfall