Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Oönskat besök – så undviker du vägglöss

13 februari 2025
Vägglusen är den objudna gästen som du absolut inte vill ha in i din lägenhet! Väl inflyttad suger den blod från dig (eller ditt husdjur) när du sover. Till råga på eländet kan du inte bli av med den på egen hand.
Mysigt rum ed en blå tapet och en gammaldags lampa.

Foto: Sofia Byström

Här får du tips och råd om hur du skyddar dig och även vad du ska göra om du redan fått problem. Vägglusen är ett av de vanligaste skadedjuren i Sverige. Många människor drabbas, främst på grund av ökat resande. Vägglusen följer gärna med hem i resväskan och gömmer sig sedan i sängen eller soffan, där det är nära till maten dvs din kropp. Det är också vanligt med spridning via begagnade kläder, tyger och stoppade möbler.

En genomskinlig rackare

En vuxen vägglus är 4-5 mm lång och har en bred, oval och platt kropp. Färgen är ljust brun när den sugit blod och annars nästan genomskinlig.

Vägglus

Kryper långt

Vägglusens namn är missvisande. Den bor ju inte i väggarna utan oftast i sängar, soffor, tavelramar, vägglister, gardiner och brandvarnare. Den kan varken hoppa eller flyga, bara krypa. Men den kan krypa långt - under en natt upp mot 30 meter i jakten på blod.

Så undviker du vägglöss

Det är svårt och tidskrävande att bli av med vägglöss och därför bäst att inte släppa in dem alls.

Tänk på det här:

  • När du reser och bor på hotell, ställ resväskan högt och långt ifrån sängen. Packa inte upp utan låt kläderna ligga kvar i resväskan. Kontroller gärna om det finns lusbajs under sängen. Be att få byta rum i så fall.

  • När du kommer hem, skaka ur väskan och kläderna utomhus. Tvätta kläderna i 60 grader om de tål det. Lägg övriga kläder i plastpåse och förvara i frysen ett par dygn. Dammsug resväskan noga och låt dammsugarpåsen ligga i frysen flera dygn.

  • Var försiktig när du köper begagnade möbler och kläder. Kontrollera noga så att du inte får med dig ohyra hem. Vägglusen kan överleva ett helt år i en angripen möbel. Ta aldrig hem något som du hittar i ditt miljörum/ miljöhus.

Tecken på vägglöss

Ju tidigare du upptäcker eventuellt oönskat besök, desto bättre. Några tydliga tecken att hålla koll på är:

  • Kliande röda bett som liknar myggbett.
  • Synliga vägglöss, nymfer eller små vita ägg runt sängen.
  • Rester av ”skal” från vägglusen
  • Spår av avföring, ser ut som små svarta bläckfläckar.
  • Små blodfläckar på lakan eller madrass.

När vägglusen redan flyttat in

Försök aldrig få bort vägglöss på egen hand, de gömmer sig väl och kan överleva länge. Kontakta istället Anticimex omedelbart. Det är viktigt med snabb kontakt så att spridningen kan stoppas. Anticimex är proffs på skadedjurssanering och hjälper dig att få bort skadedjuren. Helt gratis för dig som hyresgäst Var extra försiktig så att du inte sprider vägglöss vidare till dina grannar. Ställ aldrig angripna möbler eller kläder i förråd, grovsoprum eller andra allmänna ytor.

Om du misstänker att du har skadedjur i lägenheten

Skulle du drabbas av skadedjur i din lägenhet ska du genast anmäla det till vår leverantör för skadedjurssanering. Familjebostäder står för alla kostnader för saneringen. Kontakta Anticimex på 075-245 10 00 eller på deras webbplats anticimex.se

Här kan du läsa mer om sanering av skadedjur och just tips på hur du undviker vägglöss. 

 

Publicerad 13 februari 2025

Relaterat innehåll