Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Lysande tips för en mysigare höst

11 oktober 2024
Hösten är i full gång och ett halvår av mörker har börjat. Kallare och mörkare utomhus – men också varmare och ljusare inomhus. Så här går du till väga för att ljuset ska vara både praktiskt och hemtrevligt!

Använd dig av flera mindre lampor för att ge ett rum en mjuk och stämningsfull atmosfär.

Bild från Gettys.

Inomhus är det ju faktiskt du som bestämmer hur varmt och hur ljust det ska vara. Och belysning behöver inte bara vara funktionell. Det kan också vara ett sätt att uttrycka dig själv. Hur du väljer att belysa ditt hem är lika mycket en fråga om funktion som en fråga om stil. Men hur gör du då för att ljuset inte bara ska vara praktiskt utan också hemtrevligt? 

Gult ljus gör att rummet känns varmare.

Fotograf: Getty images

Varmt eller kallt?

Det första tipset är att använda varmare ljus. Vilket faktiskt inte har någonting att göra med temperatur, det handlar om färg. Gult ljus gör att ett rum känns varmare och blått eller vitt ljus gör att ett rum känns kallare. Hos din tandläkare, till exempel, är det förmodligen blåvitt ljus. Vilket har en praktisk funktion, för det gör det lättare att se allting ordentligt. Men hur mysigt är det hos tandläkaren? Och är det verkligen lika viktigt att du ser precis allting lika bra när du är hemma? 

Ju större lampa, desto mindre mysigt 

Det andra tipset är: Använd dig av flera mindre lampor för att ge ett rum en mjuk och stämningsfull atmosfär. Genom att till exempel använda bordslampor och golvlampor för att lysa upp rummet skapas ett djup som en ensam taklampa inte kan ge. Mindre lampor används oftast för att belysa specifika platser. Det som händer då är också att rummets olika platser framhävs mer vilket gör det mer inbjudande. Ljuset från en taklampa gör däremot att hela rummet fylls av samma mängd, samma typ av ljus och självklart lyser du upp hela rummet samtidigt. Vilket leder oss till nästa tips! 

Ljuset från en taklampa gör  att hela rummet fylls av samma mängd, samma typ av ljus och hela rummet får samma sorts ljus. Bild: Getty images

Olika ljus för olika aktiviteter 

Tips nummer tre: Använd olika typer av belysning beroende på aktivitet. Ska du till exempel sitta och läsa? Använd då en lampa som fokuserar ljuset på boken. Ska du sitta och jobba? Använd en lampa som fokuserar ljuset på din arbetsyta och det du jobbar med. Det är både onödigt och mindre mysigt att hela rummet är upplyst. 

Mysig hörna med läsbelysning. Bild: Johnér bildbyå

Sist men verkligen inte minst 

Förstås är det också viktigt när du belyser ditt hem att du tänker på miljön. Det innebär till exempel att inte ha lampor tända i onödan, i rum där du inte befinner dig. Du sparar också mängder av energi genom att använda LED-lampor istället för halogenlampor. Läs mer om energi och belysning här. 

Lycka till med ljussättningen!

Publicerad 11 oktober 2024

Relaterat innehåll