Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Har du elbil eller funderar på att skaffa en?

5 april 2024
Efterfrågan på laddplatser för elbilar ökar snabbt i Stockholm. Familjebostäder förbereder nu tusentals nya laddmöjligheter för våra hyresgäster kommande år. Under 2024 kommer cirka 700 hyresgäster få laddmöjlighet.
En person laddar en bil med el.

Foto: Victoria Henriksson/Johnér bildbyrå

Redan i dag finns laddplatser i de flesta av våra områden. Om du bor hos Familjebostäder och har en elbil eller funderar på att skaffa en – hör av dig till oss för att undersöka möjligheten att få tillgång till en laddplats. Skriv till kontakt@familjebostader.com. Tyvärr kan vi inte ordna laddplatser överallt på en gång, till exempel kan elen i fastigheten helt enkelt inte räcka till. 

Pilotprojekt under 2024

Vi genomför nu en rad pilotprojekt runt om i Stockholm för att se hur utbyggnaden kan göras på smartast sätt. De hyresgäster som är berörda kommer att bli kontaktade om detta i god tid innan start.

Grönt och fossilfritt Stockholm

Målet är att alla Familjebostäders parkeringar ska bli redo för laddning av elbilar. Det är ett omfattande arbete som kräver mycket planering och kartläggning. Totalt är det över 7 500 parkeringar som ska göras om till att bli, eller förberedas för att bli, laddplatser.

Nyligen blev vi klara med vårt första pilotprojekt i Farsta strand och vi har installerat laddmöjligheter i samarbete med Stockholms parkering i garage för cirka 300 hyresgäster. Totalt under 2024 kommer cirka 700 av våra hyresgäster få laddmöjlighet.

Uppdraget kommer från Stockholms stad och i satsningen att skapa ett grönt och fossilfritt Stockholm till 2030. Målet är uppdelat i flera delmål. Till 2028 ska alla parkeringar i Stockholms innerstad vara laddplatser. Till 2030 ska alla parkeringar i Stockholms ytterstad åtminstone vara förberedda med rätt kapacitet på elnätet för att en laddplats för elbilar ska kunna installeras.

Så får du information om vad som gäller dig

Om du bor hos Familjebostäder, men hyr en plats via Stockholm Parkering kommer få information från dem om vad som gäller för dig. Du som hyr en plats via oss på Familjebostäder kommer få information från oss.

Det här är målen för laddplatserna

  • 2026 ska 50 procent av parkeringsplatserna i innerstaden vara försedda med laddningsmöjligheter för elbil.
  • 2026 ska 50 procent av parkeringsplatserna i ytterstaden vara förberedda för en installation av en laddplats för elbil, varav minst 25 procent ska vara försedda med laddningsmöjligheter.
  • 2028 ska 100 procent av parkeringsplatserna i innerstaden vara försedda med laddningsmöjligheter.
  • 2030 ska 100 procent av parkeringsplatserna i ytterstaden vara förberedda för en installation av en laddplats för elbil.
Publicerad 5 april 2024

Relaterat innehåll