Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Elspartips rum för rum

28 december 2022
Elpriset har ökat snabbt och med det elräkningen. För dig som bor hos oss kommer här några tips hur du kan minska elförbrukningen rum för rum. Mest energi går åt i köket.

Mest energi går åt i köket. Foto: Sara Gränfors/Johnér

Att spara energi blir i vinter extra viktigt för plånboken. Det fina i kråksången är det också är bra för klimatet. Om alla sparar så kan vi bidra till att pressa ner elpriset också och minska risken för effekttoppar.

Som hyresgäst hos Familjebostäder har du värme och vatten som en del av din hyra. Övrig el har du själv tecknat avtal för. Avgifter och priser beror på vilken elleverantör du har och vilken avtalsform som du har valt. Du kan påverka din elräkning genom att förbruka mindre el, och om du har timpris, genom att använda el vid de tider då priset är som lägst.

Det som drar mest – rum för rum

Köket

Mest energi går åt i köket. Spis, ugn, kyl- och frys och diskmaskinen drar mest el för dig som bor i lägenhet. Kylen ska stå på 4-6 grader och frysen på minus 18. Frosta av frysen med jämna mellanrum. Glöm inte att dammsuga baksidan på kyl och frys om det är möjligt. Kontrollera tätningslisterna och håll dem rena. Koka vatten i vattenkokare istället för på spisen. Allt detta minskar elförbrukningen.

Vardagsrummet

Vi har mycket elektronik i våra hem. Datorer, skärmar, mobilladdare, tv-apparater och musikanläggningar. De flesta av dessa apparater stängs egentligen inte av helt, utan står i standby-läge när de inte används. Då drar de ström helt i onödan. Om du skaffar ett grenuttag med strömbrytare, som du ansluter din elektronik till, kan du enkelt stänga av allihop samtidigt.

Badrummet

Droppande kranar är energislöseri. En läckande varmvattenkran kan slösa 25 liter varmvatten per dygn. Handdukstorken glömmer många ofta att stänga av när den inte behövs. Se till att tvätta fulla maskiner och torka i torkställ om du kan. Torktumlare och torkskåp är stora energislukare. Sänk tvättemperaturen. Om tvätten inte är riktigt smutsig kan du ofta tvätta med en lägre vattentemperatur. 

Hushållsapparater som drar mest

Apparat Tid för att förbruka 1 kWh
Induktionshäll 8 min
Torktumlare 1/5 torkning
Strykjärn  27 min
Hårtork 27 min
Microvågsugn 1 tim
Brödrost 1 tim
Ugn 1,25 tim
Dammsugare 1,4 tim

Hushållsapparater som drar minst

Apparat Tid att förbruka 1 kWh
Adventsljusstake (LED)  1428 tim
Ledlampa (1W)  1000 tim
Ladda smartphone  200 tim
Rakapparat  184 tim
Lågenergilampa (7W)  143 tim
Kylskåp, klass A++  75 tim
Frys, klass A++  32 tim
Glödlampa 25 tim
Plattång  18 tim

(Källa: Uppskattade siffror från Mälarenergi AB)

Slösa inte med värmen

Priserna för värme och vatten stiger också och även om det inte märks omedelbart på din hyra så påverkar det på längre sikt kostnaderna och därmed hyran. I förlängningen tjänar även du som hyresgäst på att spara på värme och vattenförbrukning trots att det ingår i hyran. Hela samhället kan påverka priserna genom att inte slösa på värme och vatten.

Familjebostäder är noga med att effektivisera energiförbrukningen när vi renoverar – tätare fönster och bättre isolering är något som bidrar till att hålla värmen inne. När vi bygger nya fastigheter har vi höga krav på låg energiförbrukning. På senaste åren har vi också förbättrat driften av våra system för att minska vår energiförbrukning. 

Senast uppdaterad 21 november 2023

Relaterat innehåll