Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Efter 34 år - bortglömd konst av Herta Hillfon svävar igen

4 oktober 2023
Nu svävar konstnären Hertha Hillfons Cirrusmoln återigen. Konstverket som låg nedpackat i 34 år har äntligen fått ett nytt hem. I Älvsjöstadens högsta bostadshus finns sedan några veckor konsten i entrén och hälsar alla boende och besökare välkomna.

Foto: Fredrik Hjerling

När Familjebostäder bygger nya bostäder satsar vi också alltid på en konstnärlig gestaltning. Här fanns möjligheten att återbruka konsten av Hertha. Det krävdes en tillräckligt stor entré med tillräcklig takhöjd för att konstverket skulle få plats.

Konsten packades ner 1989

Det hela började med att Familjebostäder köpte Farsta sjukhem, som från början hette Farsta sjukhus, för att bygga nya bostäder i Drevvikshöjden. Farsta sjukhus invigdes 1967. Då hade Hertha Hillfon fått i uppdrag att göra en konstnärlig gestaltning av entrén till sjukhuset. Efter en stor ombyggnad som genomfördes under fyra år med start 1987 monterades Hertas konst ner 1989 och packades varsamt i trälådor som ställdes i källaren för att aldrig mer packas upp förrän nu.

När Familjebostäder köpte Farsta sjukhem för att bygga nya bostäder på platsen ingick konsten kvarlämnad och nedpackad i huset. När Farsta sjukhem väl revs förvarades konsten i ett förråd under några år. Sedan bestämdes att en ny plats skulle hittas för konstverket.

Till en början gick det inte att hitta någon dokumentation om konstverket. Vi fann lapp med en handtextad notering mall för uppsättning av konstverket ”Moln” Hertha Hillfons 890321. Tyvärr var själva mallen försvunnen när konsten skulle monteras.

– När vi väl bestämde oss för att packa upp de väl igenspikade lådorna visste vi inte om konstverket var komplett. Vi hade heller ingen aning om hur det skulle sitta. För att försöka ta reda på om någon visste något mera om konstverket la vi ut en fråga i Facebookgruppen Hertha Hillfons vänner, säger Åsa Grönkvist, enhetschef verksamhetsstöd.

Hjälp från Hertha Hillfons vänner

Då fick Familjebostäder kontakt med Karin Rongedal som visade sig bo i Herthas gamla hus i Mälarhöjden. Hon lovade att leta igenom sina gömmor och återkomma om hon kunde hitta något om konsten som hade funnits i Farsta sjukhus.

Karin Rongedal framför konstverket Cirrusmoln av Hertha Hillfon.

Karin Rongedal framför konstverket Cirrusmoln av Hertha Hillfon.

– Vi hoppades att hon skulle hitta något. Vi hade själva försökt söka på namnet ”moln” av Hertha. Både sökningar på webben och kontakter med olika arkiv hade inte gett något resultat. Till en dag då Karin Rongedahl återkopplade till oss och berättade att hon fått tag på ett foto på konstverket och att det egentligen hette Cirrusmoln, fortsätter Åsa Grönkvist.

Med hjälp av det gamla suddiga fotot kunde Familjebostäder konstatera att konstverket verkligen var intakt. Allt fanns kvar. Nu gällde det bara att hitta någon som kunde att montera konsten. Återigen fick Familjebostäder tips från Karin som berättade om en montör som Hertha hade jobbat med under många år.

En kontakt togs med Peder Wolfbrandt för att fråga om han kunde hjälpa oss att montera upp konsten på korrekt sätt.

Konstverket hänger i entrén till Kabelverksgatan 17.

Konstverket hänger i entrén till Kabelverksgatan 17.

Hur hittade du bilden på konstverket?

– Vi är ett litet nätverk av personer som är intresserade av Hertha Hillfons konst. Jag hade en bild på Hertha när hon arbetade med verket, men inte hur det såg ut när det var färdigt. Jag fick hjälp av ett par som har letat upp och dokumenterat en stor del av HH:s offentliga verk runt om i landet. De hade bilderna på konstverket från Farsta sjukhus men hade inte lyckats få fram uppgifter om var det fanns efter nedmonteringen. Därför är det så roligt att det nu sitter uppe i Älvsjö, säger Karin Rongedal, som beskriver sig själv som ett engagerat Hertha Hillfon-fan.

Tror du att Hertha hade blivit nöjd med placeringen av konsten idag?

– Hon var väldigt noggrann med hur saker skulle sitta. Jag var med när hon skulle montera ett verk i Mälarhöjdens kyrka när hon var 90 år. Hon höll på fram och tillbaka och flyttade runt innan hon blev helt nöjd, men så blev det också bra. Jag tror att hon hade varit nöjd med att konsten sitter uppe igen, fortsätter Karin.

Kände du Hertha Hillfon personligen?

Ja, vi lärde känna varandra när jag satt modell hos henne när hon var lite äldre. Vi hade så roligt tillsammans och skrattade mycket. På slutet hjälpte jag också till när det kom stora besöksgrupper från när och fjärran, även om Hertha helst ville ordna allt själv. Att sitta modell hos Hertha var högtidsstunder, i hennes fantastiska ateljé, Bach i högtalarna, lite fika och småprat till hon fick en idé, ögonen glittrade till och hon kom igång med sitt skapande. Det var magiskt. Efter hennes död fick jag, som hon hade bestämt, porträtten av mig, ett i ljus lera och två kolteckningar. 
Ibland kom smeden Peder Wolfbrandt på besök för att hjälpa till med något beställningsarbete, lagning eller montering. I källaren fanns tidigare verkstad och smedja där Herthas make Gösta Hillfon formgav podier och ställningar till Herthas skulpturer. Peder Wolfbrandt arbetade många år tillsammans med Gösta och efter dennes bortgång 1995 fortsatte Peder att montera mycket av Herthas konst. Därför kändes det fint att ni kunde ta hjälp av honom för er montering, säger Karin Rongedal.

Nu sitter konstverket uppe igen efter att i 34 år legat nedpackat. Denna gång sitter konsten högre upp på väggen för att tydliggöra att det är cirrusmolnformationer det handlar om.

Var det något som var svårt med montaget av konsten?

Den stora utmaningen var att det är det en gipsvägg med 50 cm meter till en fast betongvägg. Det gjorde att jag fick bygga ordentliga ställningar bakom väggen för att konsten skulle kunna sitta uppe. Montagedelarna som syns är de ursprungliga som jag har använt mig av, säger Peder Wolfbrandt, smed och montör.

Hur länge jobbade du med Hertha Hillfon?

Jag jobbade med att montera hennes konst från början av 1980-talet och ända fram till hennes död. Jag är väldigt förtjust i hennes tidiga period som det här verket är ifrån. Jag har monterat många saker under åren och det här till ett av de allra häftigaste verken av henne. Jag tror att Hertha hade blivit nöjd med placeringen, det är ett väldigt stort verk och inte lätt att hitta en plats för, fortsätter Peder.

En konstinvigning planeras med både boende och Hertha Hillfons vänner under hösten. Även om trapphuset är låst för allmänheten så är det ändå möjligt att kika in genom porten på Kabelverksgatan 17 för att se konstverket sväva ovanför postboxarna.

Konstverket hänger i entrén till Kabelverksgatan 17.

Kort om Älvsjöstaden

Älvsjöstaden är Familjebostäders allra största stadsutvecklingsområde de senaste åren. Just nu är de tre sista kvarteren under produktion. Kvarteren Jordkabeln, Kabelverket 19 och Kraftcentralen. Totalt har Familjebostäder byggt 973 hyresrätter här. Samtidigt som JM har byggt bostadsrätter. Hela stadsdelen kommer att rymma över 2 000 bostäder när allt är klart 2025.

Kort om Hertha Hillfon

Hertha Hillfon (1921-2013) var en av de allra mest folkkära skulptörerna i Sverige under 1900-talet. Hon har kallats för lerans rebell och den keramiska konstens okrönta drottning. 1971 valdes hon in i den Kungliga Akademien för de fria konsterna och 1993 utsågs hon till hedersprofessor av regeringen. Hillfons arbeten ingår i många betydande konstsamlingar, där i bland Moderna Museet i Stockholm, Victoria and Albert Museum i London och The National Museum of Modern Art i Kyoto.

Senast uppdaterad 8 februari 2024

Relaterat innehåll