Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Årets sommarjobbare är i full gång

14 juli 2023
Familjebostäder tar även i år emot 100 ungdomar i åldrarna 16-19 år runt om i våra förvaltningsteam och på kontoren. Platserna fördelas via Arbetsmarknadsförvaltningen.

Ungdomarna har sökt sommarjobben via Stockholm stads hemsida. De är anställda av Arbetsmarknadsförvaltningen och deras lön betalas ut av ungdomens hemstadsdel.

Vilka ungdomar anställs?

Jobben har i första hand fördelats genom lottning. Arbetsmarknadsförvaltningen beslutar vilka stadsdelsförvaltningar som får våra platser. Ungdomen skriver anställningsavtal med den Stadsdelsförvaltning som de är folkbokförda i och placeras hos oss.

Arbetsuppgifter & introduktion

Ungdomarna kommer främst till våra husvärdsteam och rekryteras bland de som valt kategorin ”Skötsel/städning – utomhus”. Det kan till exempel vara arbetsuppgifter som lättare måleriarbete, plocka skräp och rensa ogräs.
Det första gänget sommarjobbare har redan gjort sin treveckorsperiod och vi säger tusen tack till alla som arbetat hos oss! Sedan har nya ungdomar börjat både den 3 juli och 10 juli. Nu är det därför full fart i våra områden.

I år har arbetsuppgifterna förutom vanligt skötsel och städning i våra områden även innehållit att montera nya sorteringsskyltar i miljörum och miljöstugor.

Arbetsuppgifterna varierar

De ungdomarna som jobbar med våra förvaltningsteam är de som i ansökningsformuläret satte ett kryss i rutan "städa utomhus". Jobbet innehåller mer än att städa, vilket vi vet uppskattas av ungdomarna när vi läser deras utvärderingar. De får bland annat utföra enklare målnings- och reparationsarbeten, samt att hålla ordning och reda på gårdar, i trapphus och källare. Husvärdarna lämnar en lista till handledaren så hen kan förbereda arbetet tillsammans med ungdomarna.
De som valde "jobba på kontor" arbetade på kontoret i Farsta och i Sjöstaden med div sysslor.

Handledare finns alltid på plats

Det är viktigt för oss att våra sommarjobbare arbetar tryggt och säkert och därför har vi handledare för varje grupp. Handledare får en egen övergripande utbildning inför start i viktiga delar kring arbetsmiljö och säkerhet, blandat med praktisk information om arbetstider, skyddskläder och mycket mer. Handledarna erbjuds även att delta på Stadens handledarutbildning. Vidare får de sen mer information och utbildning på den enhet där de ska arbeta.

Arbetstider

I avtalet ska ungdomarna arbeta 90 arbetstimmar. Om midsommar infaller under arbetstiden ska ungdomarna arbeta 84 arbetstimmar. De får inte arbeta fler timmar för att kompensera timmarna vi är lediga före midsommar och midsommarledigheten.

Tusen tack till årets alla sommarjobbare för ett viktigt jobb!

Senast uppdaterad 8 februari 2024

Relaterat innehåll