Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Krisberedskap

Alla behöver vara förberedda för en kris. Du förväntas klara dig i en vecka utan samhällets hjälp. Vet du vad du ska göra om vardagen vänds upp och ner? Om det är strömavbrott i flera dagar eller om det inte finns rent vatten i kranen?

Familjebostäder gör en gång om året en risk- och sårbarhetsanalys utifrån vår roll som hyresvärd. Vi träffar också stadens andra bostadsbolag för att se hur vi kan samverka. Men alla bör ha beredskap för att klara sina grundbehov en vecka.

Vid större elavbrott påverkas inte bara belysningen och elektriska apparater hemma, utan även värme, vatten, telefoni och betalningssystem kan påverkas. Därför är det bra att vara förberedd redan innan strömmen försvinner.

Exempel på bra saker att ha i en krislåda 

  • Ficklampa, batteridriven radio, batterier, powerbank eller vevbar laddare till mobilen.
  • Tändstickor, stearinljus, värmeljus.
  • Mat som går att äta utan tillagning och kan förvaras länge i rumstemperatur. Till exempel hårt bröd, pålägg i tub, russin, nötter, färdigkokta bönor, färdig soppa.
  • Behållare som du kan ha dricksvatten i.
  • Spritkök med bränsle. (Men tänk på brandsäkerheten, de är gjorda för att användas utomhus. Bränsle får du inte ha i förrådet på vinden eller i källaren. En mindre mängd är ok att ha i lägenheten.)
  • En papperslapp med viktiga telefonnummer. Till exempel till familj, vänner, grannar, sjukhus, kommunen, räddningstjänst och elleverantör.
  • Apotekssaker, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.
  • Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.
  • Kontanter

Allt behöver naturligtvis inte ligga i en särskild låda, men du måste lätt kunna hitta sakerna när du behöver dem. Utgå från vad ditt hushåll behöver. När det gäller mat kan det vara smart att välja sådant som du ändå äter i vardagen. Då kan du äta av lagret och sedan fylla på, så blir inte maten för gammal. 

Samarbeta med grannarna

Att känna sina grannar kan skapa trygghet i vardagen och är extra bra vid en kris. Då kan ni hjälpa varandra. Vid ett längre strömavbrott kan det till vara onödigt att alla i trappuppgången lyssnar på varsin batteridriven radio. Kanske kan ni samlas varannan timme och lyssna tillsammans (om alla är friska – följ myndigheternas eventuella rekommendationer)?

Läs mer

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hittar du en längre lista med tips och mer information om hemberedskap.

Öva din beredskap med 3 övningar på Stockholms stads webb.

Senast uppdaterad 8 februari 2024

Relaterat innehåll