Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Fastighetsunderhåll

Familjebostäder renoverar äldre hus för att erbjuda dagens och morgondagens stockholmare hem med god kvalitet. Här kan du se hur det brukar gå till när vi underhåller våra fastigheter.
Grönt trevåningshus med byggställning.

Som fastighetsägare har vi ett ansvar att underhålla våra fastigheter. Det kan innebära att vi rustar upp fasaden, renoverar eller byter fönster, byter ventilation eller renoverar husets gemensamma utrymmen. Du får normalt sett ingen hyresreduktion vid sedvanligt underhåll, även om du kan uppleva störningar i ditt boende under en tid. 

Så går en fasadrenovering till

När vi renoverar fasaden målar vi om, lägger ny puts och fräschar balkongerna. Om det behövs isolerar vi fasaden för att göra huset mer energieffektivt. 

  • En byggnadsställning sätts upp runt huset så att vi kan utföra arbetet. Fönstren plastas in, det gör att det kommer in mindre ljus i lägenheten. 
  • Arbetet med fasaderna och balkongerna innebär en hel del buller.

Vad behöver jag tänka på inför en fasadrenovering?

  • Om du har balkong måste den vara tom när byggnadsställningen kommer på plats.
  • Balkongdörren kommer att låsas utifrån av säkerhetsskäl. Du kommer inte att ha tillgång till din balkong förrän arbetet är klart.

Fönsterrenovering eller fönsterbyte

Familjebostäder undersöker fönstrens skick och bedömer om fönstren kan renoveras eller om de behöver bytas ut.

Så går en fönsterrenovering till

  • Fönstren målas och repareras för att hålla i många år framöver. Vi sätter in en extra glasruta, en energiruta, som isolerar bättre mot ljud och kyla än tidigare. Då blir huset mer energieffektivt.
  • Fönstren tas ut och renoveras på en verkstad. Ett genomskinligt väderskydd monteras där fönstret suttit. Om det är kallt ute täcks fönsteröppningen med isolering.
  • Fönsterrenoveringen tar några veckor.

Så går ett fönsterbyte till

Om fönstren inte kan renoveras kommer de att bytas ut. Du får då nya fönster som bidrar till att huset blir mer energieffektivt. Fönstren byts inifrån din lägenhet, arbetet tar omkring 5-10 arbetsdagar och pågår vardagar under dagtid. Det här behöver du tänka på i förväg:

  • Ge tillträde till din lägenhet så att hantverkarna kan komma in. De behöver komma in i lägenheten vid flera tillfällen. Om du inte är hemma ber vi dig lämna nyckeln i nyckeltuben.
  • Plocka bort blommor, prydnader och gardiner i fönster och på fönsterbänkar. 
  • Om du har persienner som du vill spara behöver du ta ner dem. 
  • Flytta undan möbler och saker, så att det finns fritt arbetsutrymme framför fönstren.
  • Arbetet med fönster innebär att det dammar. Hantverkarna täcker golvet vid arbetsytan och grovstädar efter sig.

Persienner

Persienner ingår inte som standard i Familjebostäders lägenheter, men de nya fönstren som vi sätter in har persienner. Om persiennerna går sönder framtiden beslutar du själv om du vill bekosta nya. Familjebostäder gör inte någon service på persienner. Om det däremot skulle det vara något garantifel på de nya persiennerna gör du en felanmälan så att felet kan åtgärdas.

Ny ventilation återvinner värme

När vi byter ut äldre ventilationssystem installerar vi så kallad FTX-ventilation. Det innebär att energin används smartare i huset. FTX återvinner värme, sparar energi och är bra för miljön samtidigt som det förser din lägenhet med ren och förvärmd luft. Luften går i kanaler genom huset och in i varje lägenhet. Kanalerna förser vardagsrum och hall med ny uppvärmd luft och suger ut den använda luften från kök och badrum.

Så går det till när vi byter ventilation hemma hos dig

  • Ett nytt ventilationsaggregat installeras i huset.
  • Vi behöver komma in i din lägenhet vid flera tillfällen för att dra nya ventilationskanaler. Kanalerna dras längs taket in i vardagsrum, sovrum och hall och ut från kök och badrum. Vi behöver ofta bygga om garderob/klädkammare för att dra kanalerna. Arbetet i din lägenhet beräknas pågå till och från i ungefär 2-3 veckor.
  • När arbetet är klart behöver vi  justera in ventilationen hos dig.
  • I vissa kök behöver vi dra en ny ventilationskanal längs väggen. Det innebär att din gamla gardinstång inte får plats. Därför byter vi ut den mot en ny stång av samma sort som i våra nya hus.
  • I de flesta kök dras kanalerna igenom övre delen av köksskåpen. Om du har ett tillvalskök med vitrinskåpsluckor kommer kanalerna att synas. Det löser vi genom att antingen bygga för den översta hyllan eller att vi byter ut dina luckor mot vanliga utan glas. Du väljer vilken lösning du föredrar.
Senast uppdaterad 23 april 2024

Relaterat innehåll