Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Flytta ut

Här har vi samlat information för dig som ska flytta från en lägenhet. Det är mycket att hålla reda på – ta hjälp av vår checklista!
En lägenhet med öppna och stängda flyttlådor och en hörna med bord och stolar i förgrunden. Kvinna som bär bort en flyttlåda i bakgrunden.

Foto: Emmy Jonsson, Johnér

Säg upp hyresavtalet

Den vanligaste uppsägningstiden är 3 månader och utgår från hela kalendermånader. Det innebär att om du till exempel säger upp din lägenhet den 4 januari upphör ditt hyresavtal den 30 april. Om det i hyresavtalet ingår hyra av garage eller parkeringsplats upphör även detta avtal i samband med att du säger upp din lägenhet.

Anmäl din flytt till Skatteverket

När du flyttar inom Sverige ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket, senast en vecka efter att du har flyttat. Det är viktigt att du får rätt folkbokförings­adress. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter. Om du flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska du vara folkbokförd på din studieort. Om du är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska du inte ange c/o i din flyttanmälan. 

Läs mer och gör din flyttanmälan hos Skatteverket

Gör en adressändring

Anmäl adressändring till Svensk adressändring innan du flyttar så att postutdelare får information om att du byter adress. Här kan du också beställa eftersändning om du vill. 

Flytta el och bredband

Kontakta i god tid elnätsbolaget Ellevio, ditt elhandelsbolag och bredbandsleverantör för att säga upp eller flytta dina abonnemang för el, bredband, tv och telefoni.

Skicka tillbaka digitalboxen till Telia

Bor du i ett hus byggt 2007 eller senare?

Om du har sett på tv-basutbudet med hjälp av en digitalbox från Telia behöver du skicka tillbaka den för att nästa hyresgäst ska kunna titta på tv. Läs mer om hur du gör under Bredband, tv och telefoni.

Teckna ny hemförsäkring

Kontakta ditt försäkringsbolag för att avsluta försäkringen på lägenheten och teckna försäkring för ditt nya boende. Tänk på att hemförsäkringen ska gälla under hela uppsägningstiden.

Besiktning – återställ och åtgärda

Din lägenhet kommer att besiktigas innan du flyttar. Besiktningen sker i allmänhet under den första uppsägningsmånaden. Familjebostäder hör av sig till dig för att boka tid för besiktning. Läs mer om hur en besiktning går till och vad du behöver tänka på.

Åtgärda eventuella besiktningsanmärkningar

På besiktningsprotokollet står det om det finns skador som du ska åtgärda. Observera att du kan bli betalningsskyldig för skador som överstiger vanligt slitage. Hål i dörrar och golv, inrökta lägenheter, omfattande skador på ytskikt samt trasiga fönsterrutor är exempel på onormalt slitage.

Om du gjort renoveringar i lägenheten måste du ibland återställa den. Allt som tillhör lägenheten måste sättas tillbaka på sin rätta plats. Till exempel dörrar, badrumsskåp, köksskåp och hatthylla.

Egen disk- eller tvättmaskin som du flyttar med?

Om du har en egen diskmaskin eller tvättmaskin som du ska ta med dig är det viktigt att anslutningarna pluggas, så att vatten- och avloppsrör inte står och läcker och orsakar fuktskador. Det räcker inte att bara stänga av kranen eftersom det är tryck på vattnet i rören. Pluggningen ska göras på ett fackmannamässigt sätt av en VVS-entreprenör.

Visa lägenheten för nya hyresgäster

När din lägenhet är uppsagd kommer den att publiceras på Bostadsförmedlingen. För att ny hyresgäst ska kunna flytta in direkt efter att du flyttat behöver du visa lägenheten för bostadssökande under uppsägningstiden. Du som hyresgäst är enligt hyreslagen skyldig att visa lägenheten då hyresavtalet har sagts upp. En av våra uthyrare bokar in en tid för visning. Läs mer om hur en visning går till och få tips inför den.

Packa och flytta ut saker

När du flyttar är det viktigt att du tar med dig alla dina saker som finns i lägenheten. Kom även ihåg att tömma förråd, garage, balkong eller uteplats.

Utrustning som du ska lämna kvar

Brandvarnare, eventuell brandsläckare och brandfilt som fanns upsatt i lägenheten när du flyttade in hör till lägenheten och ska lämnas kvar. 

Om du fått bruksanvisningar eller skötselanvisningar för lägenhetsutrustning lämnar du dessa i lägenheten till nästa hyresgäst.

Städa lägenheten, balkongen och förråd

Enligt hyresavtalet har nästa hyresgäst rätt att flytta in i en välstädad lägenhet. Tänk på att en flyttstädning är mycket mer omfattande än en "vanlig" städning. Och om lägenheten inte är tillräckligt städad eller i dåligt skick kan du bli ersättningsskyldig. Använd vår checklista för flyttstädning! Om du inte har tid att städa så noggrant köper du flyttstädning av en städfirma. 

Sortera och återvinn

Det blir ofta en hel del som rensas ut inför en flytt. Saker i gott skick som någon annan kan ha nytta av kan du skänka till en välgörenhetsbutik eller sälja. Det som kan återvinnas sorterar du och lämnar i rätt behållare i miljö- eller grovsoprummet. Följ instruktionerna på skyltarna på plats! Miljöfarligt avfall, möbler och annat lämnar du till stadens insamlingssystem känka para, skänka mycket grovsopor vid en flytt. Sortera ut det som kan återvinnas och lämna grovsopor som brännbart och mindre möbler i grovsoprummet. Vill du slänga större möbler eller miljöfarligt avfall lämnar du det på någon av stadens återvinningscentraler. Läs mer om sopor och återvinning.

Lämna tillbaka nycklar

När du flyttar från din lägenhet måste du lämna tillbaka alla nycklar, även dem du själv har kopierat. Även nyckelbrickor och nycklar till gemensamma utrymmen som källare, tvättstuga och cykelrum ska lämnas tillbaka. Nycklar och nyckelbrickor lämnar du till receptionen på ditt besökskontor senast kl 12.00 första vardagen efter att ditt hyresavtalet har upphört. Datum och adress till besökskontoret ser du på uppsägningsbekräftelsen. 

Senast uppdaterad 25 april 2024

Relaterat innehåll