Våra stadsodlingar

Vår för stadsodlingarna i kvarteret Giggen.
Foto: Markus Hallberg
Från 24 mars-6 april 2025 kan du ansöka om de odlingsplatser som är lediga inför årets säsong. Läs om vad du får odla och inte, hur odlingarna funkar och vilka regler som gäller här på sidan innan du ansöker.
Stadsodling = egenodlat + gemenskap
Våra stadsodlingar ska vara till glädje både för dig som odlar och för alla andra som får njuta av grönskan som skapas. På vissa ställen finns det sittplatser och grill som är till för alla våra boende vid odlingen. Ibland har Familjebostäder också planterat fruktträd och bärbuskar utanför odlingen så att det ska finnas något som alla kan smaka på.
Var finns Familjebostäders stadsodlingar?
Vi har stadsodlingar i Aspudden, Axelsberg, Bandhagen, Enskede Gård, Fagersjö, Hjorthagen, Högdalen, Larsboda, Farsta strand, Tallkrogen, Rinkeby, Riksby, Rågsved, Tensta och Västertorp.
Hur funkar odlingarna?
Du som har fått låna en odlingsplats hos oss kan odla till exempel grönsaker, kryddor, bär och blommor för eget bruk. Du betalar ingenting för att låna platsen i lådan, men planterar, rensar ogräs, vattnar och sköter om odlingen själv. Varje odlingssäsong får du plantjord och kögodsel. När du odlar hos oss måste du följa reglerna för odlingsplatsen.
Odla bi- och klimatvänligt
Odlingen ska vara utan kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel. Kemiska bekämpningsmedel skadar bin, humlor, fjärilar och andra pollinatörer. Många arter minskar i antal och vissa är starkt hotade. Pollineringen är viktig för växterna och vi människor behöver den för vår matförsörjning.
Konstgödsel brukar innehålla den giftiga tungmetallen kadmium, har stor klimatpåverkan under tillverkningen och bidrar till övergödning i sjöar och hav.
Vilka växter får jag inte odla?
Du får inte odla invasiva växter. De har flyttats från sin ursprungliga miljö med hjälp av människan. I sin nya omgivning börjar de sprida sig snabbt och kan orsaka stor skada på miljön. De är ett av de största hoten mot biologisk mångfald både i Sverige och övriga världen enligt Naturvårdsverket. Därför får du inte odla invasiva växter som till exempel:
- Blomsterlupin, Lupinus polyphyllus
- Gul skunkkalla, Lysichiton americanus
- Jättebalsamin, Impatiens grandulifera
- Jätteloka, Heracleum mantegazzianum
- Jättesimbräken, Salvinia molesta
- Kabomba, Cabomba caliniana
- Kanadensiskt gullris, Solidago canadensis
- Kirskål, Aegopodium podagraria
- Parksallat, Lactuca macrophylla
- Parkslide, jätteslide, Reynotria cuspidata, R. japonica och R. saccharlinensis
- Sidenört, Asclepias syriaca
- Sjögull, Nymphoides peltata
- Tromsöloka, Heracleum persicum
- Uppländsk vallört, Symphytum x uplandicum
- Vresros, Rosa rugosa (OBS! Inte namnsorter i handeln)
Vilka regler gäller för odlingsplatserna?
- Odlingsplatsen är öppen för alla boende som mötesplats. För att alla ska kunna njuta av den grönska du skapar är det inte tillåtet att sätta upp stängsel runt din odling.
- Familjebostäder ordnar odlingslåda, jord, tillgång till vatten och vissa trädgårdsverktyg som du och de andra odlarna får dela och använda.
- Du får inte odla olagliga eller invasiva växter. Se lista ovan med exempel på invasiva växter.
- Se till att gräsklipparen kan ta sig fram. Vår entreprenör sköter marken och klipper gräset med maskin runt lådorna vid behov. Du behöver se till att gräsklipparen kan komma fram och att plantor inte hänger i vägen.
- Odlingslådorna är numrerade och du blir tilldelad en låda eller del av en låda. Du får bara odla på tilldelad plats – inte ställa dit egna lådor/krukor eller odla på marken utanför din låda.
- Du sköter om odlingen själv och får skörda det du har planterat. Du får plantera/odla grönsaker, kryddor, bär, blommor och frukt (anpassat till odlingsplatsens storlek).
- Rensa bort ogräs regelbundet – annars sprider det sig lätt till grannarnas lådor. Om du planterar sent på säsongen ska du hålla koll på din plats innan dess och ta bort ogräs som kommer upp.
- Odla bi- och klimatvänligt. Odlingen ska vara utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
- Du håller städat runt din låda året runt så att området är trevligt och säkert för att boende att vara på.
- Släng skräp och tomma jord- och gödselpåsar på rätt ställe. Det är inte tillåtet att förvara saker i lådan.
- Du är välkommen att odla på tilldelad plats tillsvidare. Om vi ska göra förändringar, till exempel dela upp stora lådor på fler odlare, hör vi av oss till dig inför en ny odlingssäsong.
- Odlingsplatsen är till för våra boende i området. Om du flyttar från området och/eller från Familjebostäder får du inte ha kvar din plats. Använd formuläret för uppsägning av din odlingsplats här på sidan. Lämna tillbaka eventuell nyckel för odlingen som du fått låna till Familjebostäders besökskontor.
- Om din odling förstörs eller blir stulen får du ny jord av Familjebostäder om du behöver. Du får dock själv ordna nya frön/plantor.
- Information om odlingen och din odlingsplats är i första hand digital. Titta gärna in här på sidan som uppdateras löpande vid behov. Vi använder också vårt nyhetsbrevsverktyg för att skicka mejl om din odlingsplats. För att du ska kunna ta del av dem är det viktigt att du inte avanmäler dig från digitala nyhetsbrev från oss.
När kommer ny jord och nytt gödsel?
- Senast i slutet av maj ställer vi ut plantjord och kogödsel vid odlingarna.
- Du som lånar en odlingsplats är välkommen att fylla på din låda innan mitten på juni.
- Följ instruktionerna som läggs ut här eller sätts upp på plats så att det räcker till alla.
- OBS. Du som är ny odlare för säsongen ska inte fylla på din låda/del av låda. Din plats är klar för odling och är redan gödslad. Om det behövs har våra markentreprenörer också fyllt på med jord.
- Lägg tomma säckar i plaståtervinningen i miljöstugan/grovsoprummet. Finns det ingen sådan behållare lägger du dem i hushållssoporna. Om alla plockar upp efter sig får den härliga grönskan du skapar vara i fokus och vi undviker att plasten blåser iväg och hamnar i naturen.
Hur ansöker jag om en ledig odlingsplats?
- När det finns lediga platser i en odling inför säsongsstart går vi ut med information till våra hyresgäster i närheten.
- Då hittar du formulär för att ansöka om en plats här nedanför. Ansökan för 2025 öppnar preliminärt senare under mars.
- Detsamma gäller om vi startar nya stadsodlingar.
Vad händer efter att jag ansökt om en plats?
- Platserna fördelas i turordning efter hur snabbt en anmäler sig.
- OBS. Du måste också bo hos oss i området eller i den fastighet eller på de eventuella gatuadresser som listas på respektive stadsodlingssida.
- Vi har tyvärr inte möjlighet att kontakta alla intresserade. Om du får en plats blir du kontaktad via mejl.
Hur önskar jag en odling på min gård eller nära mitt hus?
- I år kommer vi tyvärr inte att kunna ta emot önskemål om nya odlingar.
- När vi tar emot tips om nya odlingsplatser kommer det att finnas ett särskilt förmulär här nedanför som du kan fylla i.
Vad händer efter att jag skickat in ett önskemål om en ny odling?
- Vår utemiljögrupp går igenom önskemålen, tittar på om det finns lämplig yta med mera och fattar beslut tillsammans med berörd förvaltare.
- Om det blir nya odlingar hittar du formulär för ansökan till dessa här inför våren.
Hur säger jag upp min odlingsplats?
- Säg upp din plats om du flyttar från området och/eller från Familjebostäder. Då får en annan hyresgäst chansen att odla.
- Du kan också säga upp din plats om du inte vill odla längre.
- Använd formuläret för uppsägning här på sidan.
- Lämna tillbaka eventuell nyckel för odlingen som du fått låna till Familjebostäders besökskontor.