Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Bra luft inomhus

Fastigheter som är byggda före 1960 och som inte har renoverats med ny ventilation brukar ha självdrag. Nyare hus har fläktventilation, antingen med frånluft eller med både från- och tilluft. För att ha bra luft i lägenheten är det viktigt att ha luftventilerna öppna och vädra vid behov.

Tegelvägg med fönster som har vädringsdelen öppen och en liten tjej som tittar ut

Håll ventilerna öppna och vädra

För att få bra luft inomhus är det viktigt du som bor i lägenheten inte stänger luftventilerna hemma hos dig. För att ventilerna ska fungera på rätt sätt behöver du också göra rent dem med jämna mellanrum, två gånger om året räcker.

Det effektivaste sättet att avlägsna fukt och dålig luft är att vädra. Efter ett korsdrag på fem minuter är lägenheten ordentligt vädrad. Om du ska vädra ut matos vid matlagning så öppna ett fönster i ett angränsande rum och ha dörren till köket stängd. Om du öppnar ett fönster i köket bildas ett övertryck och matoset drivs ut i resten av lägenheten. Om du har en köksfläkt så behöver du rengöra fettfiltret minst en gång i månaden. Ett smutsigt filter utgör dessutom brandfara.

Släpp ut fukten i badrummet

Att det är vått och fuktigt i ett badrum är naturligt. Men om det blir för mycket kan det bli fuktskador. För att undvika fuktskador är det viktigt med bra ventilation.

Det enklaste sättet är att låta badrumsdörren stå lite öppen. Har du dessutom ett fönster i badrummet blir det ännu enklare att vädra igenom. Var uppmärksam på fukt och mögel. Det är viktigt att hålla rent, särskilt på ställen där luften har svårt att cirkulera som bakom ett badkar. För att lättare kunna rengöra under badkaret så kan fronten tas bort. Olika badkar har olika fronter som tas av på olika sätt, ring kundservice eller kontakta oss via Mina sidor om du behöver hjälp.