Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Varmt inomhus på sommaren?

Härligt och varmt sommarväder kan ge höga inomhustemperaturer i många lägenheter. Här kommer några tips på hur du kan få det lite svalare.

Sol på husfasad

Är det över 26 grader i lägenheten under en långvarig period räknas det som för varmt. Men under extrema väderförhållanden som värmeböljor gäller inte det här. SMHI klassar det som värmebölja om temperaturen någon gång under dygnet överskrider 25 grader under fem dagar i rad.

Familjebostäder ser till att våra hus uppfyller de krav som finns för ventilation. Våra bostäder är byggda för att klara av kyla och behålla värme, de är inte anpassade för extrema temperaturer. Här kommer några tips på vad du själv kan göra för att hålla temperaturen nere i din lägenhet.

Stäng ute solen och vädra på kvällen/natten

Stäng ute solen och värmen så gott det går under dagtid. Håll fönster och dörrar stängda och dra för persienner och gardiner. Vädra på kvällen/natten när temperaturen ute är lägre än inomhus, försök ordna korsdrag. Det kan vara skönt att använda en vanlig bordsfläkt eftersom luft som rör sig känns svalare. Om du har svårt att sova kan du prova att kyla ner ditt lakan i en påse i kylskåpet några timmar innan du går och lägger dig.

Till sist - kom ihåg att dricka mycket vatten och kanske är du sugen på ett svalkande dopp? På Stockholms stads webb hittar du närmsta badplats, utomhusbassäng och plaskdamm. 

Stäng till för tjuvar

Tänk på att stänga fönster och balkongdörr när du går hemifrån. Du som bor nära marken bör inte sova med öppen balkongdörr eller öppna fönster på grund av inbrottsrisken.