Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Ta hjälp av oss vid störningar

Att bo i flerfamiljshus kräver både hänsyn och tolerans för andras sätt att leva. Men ibland kan det bli för mycket ljud och störningar. Om du av någon anledning inte kan hantera situationen själv kan du ta hjälp av oss.

Bo tillsammans i flerfamiljshus

Du som bor i flerfamiljshus har kanske grannar över dig, under dig och på sidorna. Att bo så kräver en hel del, både hänsyn och tolerans för andras sätt att leva. Tyvärr kan man inte räkna med att det är helt störningsfritt i ett hus där många människor ska äta, sova, leva och bo. Småbarn låter, vattenledningar brusar, TV-apparater kan höras, cigarettrök luktar. Vissa störningsmoment får man helt enkelt lära sig att leva med, de ingår i boendeformen.

Ta hjälp av oss

Ibland kan det bli för mycket ljud och störningar. Oftast vet den som stör inte att man irriterar någon och det brukar räcka med en påringning. Men om du har försökt med det och störningen ändå fortsätter, eller om du av någon anledning inte riktigt kan hantera situationen, kan du ta hjälp av oss.

Under kontorstid är du välkommen att ringa vår kundservice. Behöver du råd eller hjälp utanför kontorstid kontaktar du vår störningsjour.

Störningsjouren

Telefon: 08-658 11 60
Söndag till torsdag: 20.00-03.00
Fredag och lördag: 20.00-04.00

Så här säger lagen

Enligt hyreslagen ska man som hyresgäst se till att grannarna inte utsätts för störningar samt "bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten". Kort sagt visa hänsyn. En vanlig myt är att man har rätt att ha fest en gång per månad och att man då får störa hur mycket man vill. I själva verket har du rätt att ha fest så ofta du vill, men du har inte rätt att störa dina grannar.

Om störningsjouren

Störningsjouren har funnits sedan 1986 och har heltidsanställd specialutbildad personal som hjälper dig när du har problem med störningar, varje natt, året om, vardag som helg. Jouren är till för alla hyresgäster i Stockholms kommunägda bostadsföretag. Alla utryckningar rapporteras till bostadsbolagen som på dagtid följer upp störningarna.

Tillstånd för kattstege eller kattnät

Om du vill sätta upp kattnät eller en kattstege från din balkong eller fönster ska du först kontakta Familjebostäder för att ansöka om tillstånd.

Trivselregler

Trivselregler

Att bo i flerfamiljshus innebär många möjligheter till gemenskap och trivsel. Men det ställer också krav på oss som bor där att inte störa varandra och att ha tålamod med varandras sätt att leva.

Hund i koppel

Husdjur

Du får ha husdjur som hund och katt i din lägenhet. För grannsämjan är det viktigt att ditt djur inte stör andra som bor i huset. Här har vi samlat några råd till dig som har husdjur.

Ranunkler i balkonglåda med gård och blå himmel i bakgrunden

Balkong och uteplats

Balkong och uteplats kan bli ett trevligt extrarum under våren och sommaren. Här har vi samlat några råd om hur du undviker att störa dina grannar när du vistas på balkong eller uteplats.