Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Stadsodling = gemenskap + egenodlat

Vi har stadsodlingar i Aspudden, Axelsberg, Bandhagen, Enskede Gård, Fagersjö, Hjorthagen, Högdalen, Larsboda, Farsta strand, Tallkrogen, Rinkeby, Riksby, Rågsved, Tensta och Västertorp.

Tredelad bild med äppelgrenar, prunkande odlingslådor och gröna tomater på planta.

Våra stadsodlingar ska vara till glädje både för hyresgästerna som odlar och för alla alla andra som får njuta av grönskan som skapas. På vissa ställen finns det sittplatser och grill som är till för alla våra boende vid odlingen. Ibland har Familjebostäder också planterat fruktträd och bärbuskar utanför odlingen så att det ska finnas något som alla kan smaka på.

Så funkar det

I våra stadsodlingar odlar hyresgästerna till exempel grönsaker, kryddor, bär och blommor för eget bruk och som de skördar själva. Vi står för odlingslådorna, naturjord och kögodsel (odlarna betalar alltså ingenting för detta) inför varje odlingssäsong. Hyresgästen står för all skötsel av sin plats i lådan. 

Odla bi- och klimatvänligt

Odlingen ska vara utan kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel. Kemiska bekämpningsmedel skadar bin, humlor, fjärilar och andra pollinatörer. Många arter minskar i antal och vissa är starkt hotade. Pollineringen är viktig för växterna och vi människor behöver den för vår matförsörjning. Konstgödsel brukar innehålla den giftiga tungmetallen kadmium, har stor klimatpåverkan under tillverkningen och bidrar till övergödning i sjöar och hav.

Avtal för särskild plats

Alla odlare blir tilldelad en numrerad plats och skriver på ett odlaravtal för sin låda eller sin del av en låda.

Ny jord och nytt gödsel

Under maj ställer vi ut naturjord (plantjord som berikats med naturgödselkompost och innehåller lättillgänglig näring samt så kallat mikroliv – mikroskopiskt små medhjälpare som skapar goda förutsättningar för odling) och kogödsel vid odlingarna. Du som har en avtalad plats är välkommen att fylla på din låda innan mitten på juni. Följ de uppsatta instruktionerna på plats så att det räcker till alla.

Lägg tomma säckar i plaståtervinningen i miljöstugan/grovsoprummet. Finns det ingen sådan behållare lägger du dem i hushållssoporna. Om alla plockar upp efter sig får den härliga grönskan du skapar vara i fokus och vi undviker att plasten blåser iväg och hamnar i naturen.

Lediga platser?

När det finns lediga platser i en odling inför säsongsstart går vi ut med information till våra hyresgäster i närheten. Då hittar du formulär för att anmäla intresse här nedanför. Detsamma gäller när vi startar nya stadsodlingar. 

Vad händer sen?

Platserna fördelas i turordning efter hur snabbt en anmäler sig. OBS. Du måste också bo hos oss i området eller i den fastighet eller på de eventuella gatuadresser som listas på respektive stadsodlingssida. Vi har tyvärr inte möjlighet att kontakta alla intresserade. Om du anmält ditt intresse innan sista anmälningsdatum och får en plats skickas ett odlaravtal hem till dig under våren. 

Ingen stadsodling på din gård/i ditt område?

Om det inte finns någon stadsodling nära dig som du kan anmäla ditt intresse till kan du mejla vår kundservice via kontakt@familjebostader.com. Ange "Önskemål ny stadsodling" i ämnesraden och skriv på vilken adress på bor. Vår utemiljögrupp går igenom önskemålen, tittar på om det finns lämplig yta med mera inför nästa års odlingssäsong och fattar beslut tillsammans med berörd förvaltare. 

Intresseanmälningar till våra nya stadsodlingar

Odlingslådor med prunkande grönska

Nu erbjuder vi dig som bor hos oss på Bjursätragatan 5-9 och 13-17 i Rågsved att odla i Kv. Mjölkboden 3 där vi kommer att placera ut odlingslådor. Välkommen att anmäla ditt intresse så snart som möjligt!