Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Bli bäst på att sopsortera

Dina sopor är värdefulla. Tomma mjölkkartonger, schampoflaskor, konservburkar, glasflaskor eller tidningar återvinns till nya förpackningar – om du sorterar dem rätt.

Bli bäst på att sopsortera

Alla ska sortera ut och återvinna förpackningar, papper, elavfall, batterier, grovsopor och miljöfarligt avfall. I Stockholm är det många som sorterar sina sopor, men vi kan bli ännu bättre. När du sorterar dina sopor återvinns de och blir nya produkter. Det är smart, för när vi använder material som redan finns sparar vi energi och naturresurser.

Spela sopspelet och bli en återvinnare

Vet du var du ska slänga den nötta diskborsten och disktrasan, den tomma chipspåsen eller den trasiga fotbollen? Spela sopspelet och bli en hejare på att sopsortera! Länk till sopspelet.

Var slänger jag mina sopor?

Du som bor hos Familjebostäder kan kan slänga de flesta av dina sorterade sopor hos oss. För allas trivsel är det är viktigt att du lämnar soporna på rätt ställe! Titta på skyltarna som finns där du bor. Det kan både finns miljörum och sopbehållare utanför huset. Du kan slänga förpackningar i olika material, som till exempel plast, papper, metall eller glas. Ofta kan du också slänga mindre grovsopor, batterier, lampor och elavfall. I en del hus är det svårt att få plats med flera olika sorters sopor. Här kan du hitta en återvinningsstation för förpackningar och papper nära dig.

Det här får du inte slänga hos Familjebostäder

 • Stora möbler, som soffor, bord och fåtöljer. Det lämnar du på närmaste återvinningscentral.
 • Mediciner, målarfärg, nagellack, lim, kemikalier och sprejburkar som räknas som miljöfarligt avfall. Gamla mediciner lämnar du till apotek. Annat miljöfarligt avfall lämnar du till en miljöstation (det finns både fasta miljöstationer och en lastbil som kör runt enligt ett schema), Pop-up återbruk eller återvinningscentral.
  Här hittar du ditt närmaste insamlingsställe för miljöfarligt avfall.

Hur ska jag sortera mina sopor?

Restavfall_matavfall_tidningar_1024.jpg

 • Den vanliga soppåsen - restavfall
  I den vanliga soppåsen slänger du exempelvis blöjor, bindor, plåster, tops, servetter, diskborste, disktrasa och disksvamp.
 • Matavfall
  Om du har matavfallsinsamling där du bor lägger du skal, skruttar och matrester i den särskilda matavfallspåsen.
 • Tidningar
  Tidningar, reklam, kataloger, anteckningsblock eller pocketböcker lägger du i behållaren för tidningar.

Papper_plast_metall_1024.jpg

 • Pappersförpackningar
  Alla förpackningar av kartong, som äggkartonger, mjölkkartonger eller papperspåsar lägger du i behållaren för pappersförpackningar. Platta ihop kartongerna, så tar de mindre plats.
 • Plastförpackningar
  Burkar, lådor eller flaskor av plast sorterar du och lägger i behållaren för plastförpackningar. Töm ur innehållet innan du slänger dem.
 • Metallförpackningar
  Aluminiumfolie, konservburkar, tuber eller korkar av metall sorterar du och lägger i behållaren för metallförpackningar.

Glas_småelektronik_1024.jpg

 • Ofärgade och färgade glasförpackningar
  Färgade glasflaskor och burkar lägger du i behållaren för färgat glas. Ofärgade glasflaskor och burkar läggs i behållaren för ofärgat glas.
 • Småelektronik
  Om du har en trasig sak med sladd eller batteri så slänger du den i behållaren märkt småelektronik. Det kan vara hörlurar, en mobiltelefon, tillbehör till dator, en brödrost eller leksak som går på batterier.

Grovavfall_batterier_lampor_1024.jpg

 • Grovsopor
  Trasiga saker som är för stora och tunga för den vanliga soppåsen sorterar du som grovsopor. Det är viktigt att det du slänger får plats i sopbehållaren i miljörummet och att behållaren inte blir för tung. Stora möbler behöver du själv köra till en återvinningscentral.
 • Batterier och lampor
  Batterier och lampor slängs i särskilda lådor i miljörummet.

Är du osäker på hur olika sopor ska sorteras? Här kan du se hur du ska göra.