Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Elavfall

Alla saker som har sladd eller batteri räknas som elavfall. Även lågenergilampor, glödlampor och lysrör hör till elavfall.

Sladd med kontakt, batterier och lampor

I alla Familjebostäders miljöstugor där det finns utrymme och möjlighet finns en vagn där du kan lämna till exempel glödlampor, lågenergilampor, lysrör, batterier, datorer, elektroniska leksaker och TV-skärmar.

Följ instruktionerna i din miljöstuga. Elavfall som är för stort för att lämna här kan du lämna på någon av Stockholm Vatten och Avfalls fem återvinningscentraler. Småelektronik (elavfall som är maximalt så stort som en mikrovågsugn) kan du också lämna till den mobila miljöstationen. Det är en lastbil som kör enligt ett bestämt schema och stannar på olika platser i Stockholm fyra gånger om året.

Vad händer med elavfallet?

Elprodukter som du har sorterat ut tas isär och delas upp efter material vid en återvinningsindustri. Det som är farligt för miljön tas omhand så att det inte kan göra skada. Material som kan återvinnas, som till exempel plast, metall eller glas, skickas till återvinning så att de kan bli till nya produkter. Det som blir över och inte kan bli nya saker flisas sönder och förbränns på samma sätt som vanliga hushållssopor.

Den mobila miljöstationen - en blå lastbil med en skylt med texten "Här lämnar du farligt avfall och din småelektronik".

Påminnelse via SMS

På Stockholm Vatten och Avfalls webb kan du läsa mer om när mobila miljöstationen stannar i ditt område. Där står också hur du kan få en påminnelse i ett sms innan lastbilen kommer.

Familj som ska sopsortera vid sopbehållare utomhus

Sopor och återvinning

Här kan du som bor hos Familjebostäder läsa var du lämnar olika sorters sopor. Varje år uppkommer cirka 14 500 ton sopor från våra hyresgäster. Vår målsättning är att du på ett enkelt och smidigt sätt ska kunna lämna dina sorterade sopor i en miljöstuga nära dig.