Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Sopor och återvinning

Här kan du som bor hos Familjebostäder läsa var du lämnar olika sorters sopor. Varje år uppkommer cirka 14 500 ton sopor från våra hyresgäster. Vår målsättning är att du på ett enkelt och smidigt sätt ska kunna lämna dina sorterade sopor i en miljöstuga nära dig.

Familj som ska sopsortera vid sopbehållare utomhus

Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra möjligheterna till källsortering i våra bostadsområden. I de flesta områden kan du lämna färgat och ofärgat glas, tidningar, pappersförpackningar, grovavfall, elavfall och batterier i eller i närheten av miljöstugan. På många ställen är det också möjligt att lämna plast- och metallförpackningar.

I en del fastigheter är det svårt att få plats med flera olika sorters sopor. På vissa ställen har vi gått över till sopbehållare nedgrävda i marken. De är avsedda för hushållssopor, glas, tidningar eller matavfall.

Varje sak har sin plats

För att vi tillsammans ska kunna få en bra och effektiv sophantering måste vi hjälpas åt att hålla ordning. Husvärden i ditt område ser till de allmänna utrymmena varje vecka och beställer extra hämtningar vid behov. Du kan bidra genom att sortera och lämna dina sopor på rätt ställe. Alla behållare i soprummet eller utanför huset är märkta så att det ska vara lätt att göra rätt.

Två ihopknutna soppåsar på golvet

Soppåsen med hushållsavfall är det som blir över när du har sorterat ut det som går att sortera.

Glasburkar, plastförpackningar och tidningar

Sortera ut förpackningar av papper, plast, metall och glas samt tidningar och reklamblad så kan materialet återvinnas.

Batterier, städutrustning på golv och medicinerolv

Alla sopor som är farliga för människor och miljön räknas till farligt avfall.

Sladd med kontakt, batterier och lampor

Alla saker som har sladd eller batteri räknas som elavfall. Även lågenergilampor, glödlampor och lysrör hör till elavfall.

Ihoprullad matavfallspåse på köksbänk och person som slänger grönsaksskal i en matavfallspåse som sitter i en påshållare på skåpsdörren under diskbänken. Foton: Blomquist

Om du är hyresgäst hos Familjebostäder och det finns matavfallsinsamling med brun påse där du bor kan du beställa startpaket redan idag. Ge dina matrester nytt liv genom att sortera!

Familj i kök med pojke som ska slänga ett bananskal i Gröna påsen.

Ungefär 900 lägenheter har möjlighet att sortera matavfall i Gröna påsen. Precis som i den "vanliga" matavfallsinsamlingen med bruna papperspåsar blir matresterna till biogas och biogödsel.

Grovsopor är sådant som är för stort eller för tungt för att läggas i den vanliga soppåsen.