Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Solceller ger el till fastigheter

Familjebostäder har varit med och gjort Sveriges största satsning på solceller i Järva. Våra paneler på tak i Rinkeby omvandlar solljus till miljövänlig el.

Solcellspaneler och Familjebostäders miljöchef Helena Ulfsparre på ett tak

Det som påverkar klimatet mest för Familjebostäder är den energi vi använder. Därför arbetar vi hårt för att minska energibehovet i våra hus. Den energi som används ska påverka klimatet så lite som möjligt. Ett sätt är att producera förnybar energi själva. Det gör vi genom att sätta upp solceller som ger el direkt till byggnaden.

Solceller ger miljövänlig el

Järva är nu den solcellstätaste stadsdelen i Sverige. Tillsammans med Stockholms stads projekt Hållbara Järva, Svenska Bostäder och Fastighetskontoret har vi satt upp totalt 10 000 kvadratmeter solceller på ett 40-tal hus och fyra idrottsanläggningar i Järva.

Vi har totalt 3900 kvadratmeter solceller på några av våra Rinkebytak - och nästan 6000 totalt i Stockholm. Våra solceller i Rinkeby driver den allmänna belysningen i husen, hissar och ventilation med miljövänlig el. Solcellerna beräknas varje år producera energi som motsvarar 127 varv runt jorden med elbil. De bidrar också till att årligen minska utsläppet av koldioxid motsvarande en dieselbil som kör 6 varv runt jorden.

Hälsosamt boende för våra hyresgäster

Vi vill erbjuda våra hyresgäster ett hälsosamt boende med så lite klimatpåverkan som möjligt. Redan i dag har vi solceller på taken på 25 fastigheter både i Rinkeby och på andra håll i Stockholm och flera är på gång, säger Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder.