Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Frågor och svar om skyddsrum

Just nu får vi in en del frågor om skyddsrum. Vi har därför samlat informationen om skyddsrum med bra länkar.

Frågor och svar om skyddsrum

Foto: MSB

Var finns mitt närmaste skyddsrum?

Många av våra fastigheter har skyddsrum. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) finns en interaktiv karta där du kan själv kan leta upp ditt närmaste skyddsrum. 

Här är en länk till MSB:s skyddsrumskarta.

Hur kommer jag in i skyddsrummet? Vem får vara där?

Vid krig blir man uppmanad att gå till närmaste skyddsrum. Det betyder att även om ett skyddsrum ligger i Familjebostäders hus, så kan det komma att användas av personer som inte bor i huset. Svenska skyddsrum är bara avsedda för människor. Dörren kommer att stå öppen. Inga nycklar eller nyckelbrickor behövs för att komma in.

Hur lång tid tar det att ställa iordning skyddsrummen?

Många skyddsrum i Sverige används som förråd eller annat när det inte är krig. Det är MSB som beslutar om eller när skyddsrummen ska öppnas. När det beslutet är fattat har vi (tillsammans med andra) 48 timmar på oss att ställa i ordning skyddsrummen. 

Mer info finns på MSB:s hemsida.

Vad är skyddsrummet till för?

Ett skyddsrum är till för att skydda civilbefolkningen i händelse av krig. Ett skyddsrum skyddar från till exempel bomber, splitter, radioaktivitet och gas. Man ska kunna vistas säkert i ett skyddsrum i upp till två dygn. 

Hur ser jag var skyddsrummet är?

Skyddsrum är tydligt märkta med vit skylt som det står "skyddsrum" på.