Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Skötselråd

Här hittar du tips och råd om hur du vårdar ditt hem.

Skötselråd

Golv

Rengör genom att dammsuga och fukttorka med mopp eller urvriden skurduk. Tänk på att använda ljummet vatten och milt pH-neutralt rengöringsmedel (t ex handdiskmedel). När det gäller linoleumgolv är det lämpligt att ibland tillföra ett vårdande vax i vattnet när du fukttorkar, för att få ett mer hållbart skydd.

För parkettgolv är det viktigt att så fort som möjligt ta bort eventuella fläckar, eftertorka alltid med rent vatten och en väl urvriden trasa. Fläckar av choklad, fett, kaffe och vin tas lättast bort med ett neutralt rengöringsmedel. Fläckar av asfalt, olja, gummi och klackmärken tas lättast bort med tvättnafta eller lacknafta. Fläckar av stearin och tuggummi tas bort genom att lägga på isbitar i påse, alternativt använda kylspray och sedan försiktigt skrapa. Fläckar av blod tas bort med kallt vatten.

Kräkningar, rost och urin på linoleumgolv tas lämpligast bort med 12-procentig ättikssprit. Brännmärken på linoleumgolv tas bort genom att försiktig slipa med stålull, och sedan återställa glansen med en vaxprodukt.

Ytterligare skötselråd finner du på www.forbo.se

Väggar

Målade väggar liksom tapetserade väggar med vinyl och plast tvättas med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Papperstapeter med plastskikt kan torkas av med fuktigt trasa.

Övriga papperstapeter samt juteväv, strå- och linnetapeter kan dammsugas eller bara dammas av. Fläckar kan gå bort med radergummi.

Tak

Tak målade med tvättbar färg tvättas med vatten och milt rengöringsmedel och torkas torrt. Du kan undvika smutsränder genom att tvätta en bit i taget och låta de tvättade ytorna överlappa varandra.

Tänk dig för innan du börjar tvätta taket för långtifrån alla tak går att tvätta. Det är också lätt att taket blir flammigt efter tvätt och det ser antagligen värre ut än ett smutsigt tak. Plasttak och spänd PVC-folie går ej att tvätta eftersom det då kan gå hål.

Skåp och snickerier

Målade och lackerade ytor tvättas med vatten och milt rengöringsmedel. Om ytorna är hårt smutsade kan du tillsätta lacknafta. Undvik att använda ammoniaklösningar, skurpulver, starka rengöringsmedel och skurnylon eftersom dessa ämnen kan göra ytan matt och repig.

Fönster

Det finns många sätt att tvätta fönster på. Det enklaste sättet är att tvätta fönstret med en svamp eller en svampduk med vatten och lite handdiskmedel. Efter tvättningen drar man med en fönsterskrapa.

Tänk på att torka av fönsterskrapan efter varje drag. För att få extra glans kan man använda fönsterputsmedel och putsa med en luddfri trasa (t.ex. microfiberduk eller tidningspapper).

Badrummet

Stopp i avloppet och dålig lukt kan bero på att golvbrunnen inte är rengjord. Ta först bort gallret och rensa golvbrunnen från smuts och annat som kan ha fastnat. Spola sedan av med vatten innan du sätter tillbaka gallret. I handfatets vattenlås kan smuts fastna och orsaka stopp.

Rengör så här:

1. Ställ en hink under tvättstället, skruva loss kåpan som täcker vattenlåset.

2. Peta loss smuts som kan ha fastnat.

3. Spola vatten genom kranen i handfatet innan du skruvar på kåpan igen.

Använd aldrig starka kemikalier när du rengör avloppet. Om du inte lyckas lösa upp stoppet måste du göra en felanmälan.

Om toaletten rinner kan du prova att dra i, eller trycka på spolknappen några gånger. Om det fortsätter rinna gör du en felanmälan.

Badkar - Kalk och smutsbeläggningar som fått torka fast är svåra att få bort, tvätta därför badkaret efter varje användning. Badkarets emalj är känslig därför ska milt rengöringsmedel och mjuk borste användas vid rengöring. Tvättmedel eller lösningsmedel med pH-värde över 10,5 eller under 4 får inte användas. Inte heller speciella rengöringsmedel för toalettstolar. Rostfläckar i badkaret kan tas bort med citronsyra. Låt syran verka en stund och skölj sedan väl.

Tvättställ - Också tvättstället görs rent med milt rengöringsmedel och mjuk borste. Tänk på att också tvätta undersidan av tvättstället med jämna mellanrum.

Toalettstol - Toalettstolen borde göras rent regelbundet med WC-borste och rengöringsmedel. För att få bort kalkbeläggningar behövs dock ett särskilt rengöringsmedel för toaletter. Tips är att ta bort löstagbara sitsar för att lättare komma åt och glöm inte utsidan.

Köket

Frysen måste frostas av med jämna mellanrum. Stäng då av den och låt eventuell is som bildats tina av sig själv – försök aldrig hacka bort den. Smältvattnet låter du rinna ned i en balja. Torka av skåpet med en trasa innan du slår på det igen.

För att spisen och ugnen ska fungera ordentligt måste de rengöras regelbundet. Använd inte stålull eller vassa föremål om du har spishäll. Det samlas lätt skräp bakom spisen, så glöm inte bort att dammsuga eller sopa där emellanåt.

I spisfläkten och spiskåpan fastnar fett från matlagningen. Gör rent fläkten regelbundet för att förhindra att det börjar brinna. Rengör filtret varannan månad och använd ett diskmedel som löser fett riktigt bra (till exempel maskindiskmedel). Behöver du byta fläktfilter så köper du ett nytt själv.

Diskbänk - Använd vatten och diskmedel för att rengöra diskbänken. Undvik att använda material som kan skada ytan (t.ex. stålull). Ett tips är att använda diskborste för att lätt komma åt att göra rent runt kranarna.

Kyl och frys - Torka av med en mjuk svamp, ljummet vatten och diskmedel. Torka ordentligt torrt efteråt för att undvika isbildning.

Spis och ugn - Tvätta av spisen med ljummet vatten och diskmedel. Stålull är effektivt mot fläckar på plattorna men använd inte stålull på emaljen för då skadas den. Glöm inte att med jämna mellanrum göra rent bakom spisen. Ugnen görs rent med diskmedelslösning men vid hårdare beläggning måste starkare rengöringsmedel användas. Följ bruksanvisningen eller rådgör med en fackhandlare om du är osäker. 

Att sköta gemensamma utrymmen

Är gården välskött ger den ett trivsamt intryck. Därför är det viktigt att du som hyresgäst hjälper till att hålla rent och snyggt i bostadsområdet.

Blockera inte trappuppgångar, källargångar, entréer och dylikt med cyklar, kälkar eller andra föremål. Det är till hinder både för dig och för andra hyresgäster men framförallt för räddningspersonal. Om olyckan skulle vara framme är det mycket viktigt att brandmän eller ambulanspersonal kan ta sig fram obehindrat i områdets såväl utvändiga som invändiga områden.

El och säkring

Om strömmen går i din lägenhet beror det troligtvis på att jordfelsbrytaren eller en säkring har slagit ifrån. Det går ofta att räkna ut vad som har orsakat felet genom att titta i elcentralen.

Rensa vattenlåset

Sjunker vattnet långsamt i tvättställ eller diskho? Då kan du behöva rensa vattenlåset.