Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Nycklar och lås

När du flyttar in får du kvittera ut nycklar till lägenheten och till husets gemensamma utrymmen. I många av våra hus har vi installerat elektroniskt låssystem så att du öppnar dörren med en elektronisk låsbricka.

Hand som öppnar med elektronisk bricka

Kvittera ut nyckel när du flyttar in

Du hämtar nycklar till din nya lägenhet på vårt besökskontor i Farsta eller i Rinkeby på inflyttningsdagen efter kl 13. Information om på vilket kontor du ska hämta nycklarna får du vid kontraktsskrivning. Du får kvittera ut nycklarna mot uppvisande av id-handling. Om annan person än kontraktsinnehavaren ska hämta nyckeln behövs en fullmakt samt kopia på id-handling från personen som står på hyresavtalet.

Elektroniskt låssystem

I många av våra fastigheter har vi installerat ett elektroniskt låssystem. Porten och ofta även dörren till tvättstugan, cykelrum och soprum låses upp genom att du lägger den elektroniska nyckelbrickan mot en läsare vid dörren.

Om du tappat bort nyckeln

Om du har tappat bort en elektronisk nyckelbricka ska du genast se till att den blir spärrad. Du kan enkelt spärra brickan själv på Mina sidor eller så kontaktar du kundservice som spärrar brickan åt dig.

Du kan också ladda ned appen Aptus Home för att spärra brickan. För att kunna logga in i appen behöver du först kontakta vår kundservice som ger dig användarnamn och ett tillfälligt lösenord. Vid inloggning ska du ange adressen https://aptusportalen.familjebostader.com/aptusportal. Det är viktigt att du byter till ett nytt lösenord efter att du loggat in första gången.

Kundservice hjälper dig också att kvittera ut en ny elektronisk nyckel till port och allmänna utrymmen. Hyresgästen står för kostnaden. 

Vill du på grund av att du tappat nyckel till lägenhetsdörren byta ditt lås står du själv för kostnader av nytt lås och nycklar.

Om du låst dig ute

Familjebostäder har inga huvudnycklar till lägenheterna. Om du låst dig ute behöver du därför kontakta en låssmed som kan öppna dörren åt dig. Låssmeden fakturerar dig för arbetet.

Nyckeltub

Om du har en nyckeltub i din lägenhetsdörr ska den användas när husvärd eller entreprenör har bokat tid med dig. Med hjälp av en tubnyckel kan de hämta ut din lägenhetsnyckel och utföra arbete hemma hos dig. Du ska inte förvara din lägenhetsnyckel i tuben på andra tider än när någon bokat tid med dig.

Grön nyckel för matavfallsinsamling

Om det i ditt område finns behållare för insamling av matavfall öppnas behållaren i de flesta fall med en grön nyckel. Den gröna nyckeln behövs också för att hämta nya matavfallspåsar i det gröna skåpet i fastigheten. Läs mer om hur du beställer startpaket för att sortera matavfall till höger.

Återlämna nycklar när du flyttar

När du flyttar ska samtliga nycklar återlämnas. Om du har gjort fler nycklar hos låssmeden ska även de lämnas in. Om det saknas nycklar till allmänna utrymmen står du för kostnaden för dem. Om det saknas nycklar till lägenhetsdörren och vi därför behöver byta lås kan du få stå för kostnaden för låsbytet.

Tre svarta nyckelarmband - ett rakt och två knäppta

Beställ nyckelarmband

Ett nyckelarmband med elektronisk bricka kan förenkla vardagen. Nyckelarmbandet beställs på Familjebostäders besökskontor i Farsta. Armbandet kostar 200 kr, är svart och kan regleras i storlek.

Cylinderlås

Problem med lägenhetslåset

Är det svårt att vrida runt nyckeln för att låsa din lägenhetsdörr? Så här kan du lösa problemet.

Ihoprullad matavfallspåse på köksbänk och person som slänger grönsaksskal i en matavfallspåse som sitter i en påshållare på skåpsdörren under diskbänken. Foton: Blomquist

Sortera ut matavfall i brun papperspåse

Om du är hyresgäst hos Familjebostäder och det finns matavfallsinsamling med brun påse där du bor kan du beställa startpaket redan idag. Ge dina matrester nytt liv genom att sortera!

Familj i kök med pojke som ska slänga ett bananskal i Gröna påsen.

Sortera matavfall i Gröna påsen

Ungefär 900 lägenheter har möjlighet att sortera matavfall i Gröna påsen. Precis som i den "vanliga" matavfallsinsamlingen med bruna papperspåsar blir matresterna till biogas och biogödsel.