Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Hyresbetalning

Du betalar din hyra månadsvis och i förskott. Varje månad får du en hyresavi där det framgår vilken summa du ska betala och när hyran senast ska vara betald.

Hyresavin skickas via Kivra till dig som har det

Hyresavin skickas automatiskt via Kivra till dig som använder det. Om du hellre vill ha din hyresavi via posten - logga in på Kivra och ställa om till papperspost under ”Inställningar”.

Om du inte har Kivra, men vill skaffa det, kan du göra det gratis med Mobilt BankID. Ladda ner Kivras app eller gå in på www.kivra.se

Du som har valt e-faktura får hyresavin till din internetbank. Du som inte har Kivra och inte har valt e-faktura eller autogiro får avin på papper med posten. 

Hyresavin finns på Mina sidor

När du loggar in på Mina sidor kan du se och skriva ut dina senaste hyresavier. Du kan plocka upp din hyresavi för att till exempel hitta det OCR-nummer som du behöver om du betalar via din internetbank. Du kan också se historik och om en avi är registrerad som betald eller inte.

E-faktura

Du kan välja att få en elektronisk faktura, en e-faktura, direkt till din internetbank. Eftersom du med e-faktura inte får någon hyresavi i brevlådan behöver du regelbundet logga in på din internetbank för att kontrollera om du har en e-faktura för betalning. Din e-faktura kommer samtidigt som du skulle ha fått din pappersavi i brevlådan och din hyresavi syns då också på Mina sidor.

Har du frågor om e-fakturor eller vill ha hjälp att anmäla e-faktura kontaktar du din bank. Om du byter bank måste du själv anmäla dig hos din nya bank för tjänsten e-faktura.

Det går utmärkt att ha autogiro och e-faktura samtidigt. 

Autogiro 

Du kan välja autogiro så att hyran betalas automtiskt. På din internetbank väljer du autogiro för Familjebostäder AB Stockholm samt fyller i ditt interna kundnummer i rutan för kundnummer/betalnummer. När autogirotjänsten träder i kraft framgår detta tydligt på hyresavin.

Om du hellre vill skicka in en pappersansökan går det också bra. Då laddar du ned blanketten ”Medgivande om autogiro” och skickar till: Familjebostäder, Hyresdebiteringen, Box 92100, 120 07 Stockholm. När vi fått din ansökan skickas den till bankgirot för rutinkontroll av det konto du uppgivit.

OBS att du behöver se till att det finns pengar på ditt bankkonto senast dagen före sista betalningsdag. Pengarna förs sedan automatiskt över från ditt bankkonto samma dag som hyran förfaller till betalning. Sista betalningsdag framgår av din hyresavi.

Det går utmärkt att ha autogiro och e-faktura samtidigt.

Samavisering

Om du utöver bostaden även hyr parkering eller förråd av oss samaviserar vi hyran för alla objekt. Det innebär att du får en avi där vi samlar hyrorna för bostad, parkering och/eller förråd.

En förutsättning för samavisering är att det är samma kontraktsinnehavare för samtliga avtal i hushållet. Det innebär att om det är två kontraktsinnehavare på bostadsavtalet behöver båda kontraktsinnehavarna stå på parkeringsavtal och avtal för lokal/förråd för att dessa hyror ska kunna samaviseras. Om det är olika kontraktsinnehavare skickas separata avier för avtalen.

Problem att betala hyran?

Om du skulle bli sen med betalningen får du ett inkassokrav per brev från Visma Inkasso.

För att undvika betalningsanmärkningar, dröjsmålsränta eller inkassokostnader är det viktigt att hyran betalas i tid. Om du inte betalar hyran alls eller är sen upprepade gånger med inbetalningarna, kan du förlora din hyresrätt och bli avhyst från din bostad.

Om du av någon anledning inte kan betala din hyra i tid, är det viktigt att du tar kontakt med oss.

Hyran förhandlas med Hyresgästföreningen

Hyran sätts utifrån bruksvärde och förhandlas årligen med Hyresgästföreningen. Bruksvärdet baseras på bland annat standard, läge, storlek och fastighetens kvalitéer och karaktär.

Kvinna som håller i ett papper och tittar på sin mobil samtidigt som hon sitter framför en bärbar dator vid ett bord.

Nytt på hyresavin och Mina sidor

Familjebostäder har bytt fastighetssystem. Det innebär att vi kommer att kunna utveckla fler och bättre e-tjänster för dig som bor eller hyr lokal hos oss. Under en övergångsperiod blir det dock begränsad tillgång till vissa e-tjänster.

Toppen av en ny hyresavi med vissa begrepp markerade och förklarade.

Om din hyresavi

Din hyresavi innehåller många olika begrepp. Här reder vi ut dessa och du kan också se ett exempel på hur en avi kan se ut.