Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Betala hyran

Du betalar din hyra månadsvis och i förskott. Varje månad får du en hyresavi där det framgår vilken summa du ska betala och när hyran senast ska vara betald.

Hyresavin skickas via Kivra till dig som har det

Hyresavin skickas automatiskt via Kivra till dig som använder det. Om du hellre vill ha din hyresavi via posten - logga in på Kivra och ställa om till papperspost under ”Inställningar”.

Om du inte har Kivra, men vill skaffa det, kan du göra det gratis med Mobilt BankID. Ladda ner Kivras app eller gå in på www.kivra.se

Du som har valt e-faktura får hyresavin till din internetbank. Du som inte har Kivra och inte har valt e-faktura eller autogiro får avin på papper med posten. 

Hyresavin finns på Mina sidor

När du loggar in på Mina sidor kan du se och skriva ut dina senaste hyresavier. Du kan plocka upp din hyresavi för att till exempel hitta det OCR-nummer som du behöver om du betalar via din internetbank. Du kan också se historik och om en avi är registrerad som betald eller inte.

E-faktura

Du kan välja att få en elektronisk faktura, en e-faktura, direkt till din internetbank. Eftersom du med e-faktura inte får någon hyresavi i brevlådan behöver du regelbundet logga in på din internetbank för att kontrollera om du har en e-faktura för betalning. Din e-faktura kommer samtidigt som du skulle ha fått din pappersavi i brevlådan och din hyresavi syns då också på Mina sidor.

Har du frågor om e-fakturor eller vill ha hjälp att anmäla e-faktura kontaktar du din bank. Om du byter bank måste du själv anmäla dig hos din nya bank för tjänsten e-faktura.

Det går utmärkt att ha autogiro och e-faktura samtidigt. 

Autogiro 

Du kan välja autogiro så att hyran betalas automatiskt.

 • Ansök via din internetbank:
  • välj autogiro för Familjebostäder AB Stockholm
  • fyll i ditt interna kundnummer i rutan för kundnummer/betalnummer. Du hittar numret på din hyresavi.
 • Om du inte har möjlighet att ansöka via din internetbank, eller om det är någon annan än hyresgästen som har bankkontot, kan du fylla i vår digitala autogiroblankett Medgivande om autogiro.
 • När autogirotjänsten träder i kraft framgår detta tydligt på hyresavin. Du får också en bekräftelse via mejl eller sms till den mejl/det mobilnummer du registrerat hos oss.

OBS att du behöver se till att det finns pengar på ditt bankkonto senast dagen före sista betalningsdag. Pengarna förs sedan automatiskt över från ditt bankkonto samma dag som hyran förfaller till betalning. Sista betalningsdag framgår av din hyresavi.

Det går utmärkt att ha autogiro och e-faktura samtidigt.

Samavisering

Om du utöver bostaden även hyr parkering eller förråd av oss samaviserar vi hyran för alla objekt. Det innebär att du får en avi där vi samlar hyrorna för bostad, parkering och/eller förråd.

En förutsättning för samavisering är att det är samma kontraktsinnehavare för samtliga avtal i hushållet. Det innebär att om det är två kontraktsinnehavare på bostadsavtalet behöver båda kontraktsinnehavarna stå på parkeringsavtal och avtal för lokal/förråd för att dessa hyror ska kunna samaviseras. Om det är olika kontraktsinnehavare skickas separata avier för avtalen.

Problem att betala hyran?

För att undvika dröjsmålsränta, extra avgifter och betalningsanmärkningar är det viktigt att hyran betalas i tid. Om du har betalningsanmärkningar kan du få problem med att till exempel hyra eller byta bostad, låna pengar på banken eller teckna försäkringar.

Om du inte betalar hyran alls eller är sen med att betala flera gånger, kan du förlora din hyresrätt och tvingas flytta från lägenheten. Om du av någon anledning inte kan betala din hyra är det viktigt att du kontaktar oss via kundservice! Våra utredare för vårt vräkningsförebyggande arbete kan hjälpa dig att hitta långsiktiga lösningar för att undvika att du hamnar i återkommande inkassoprocesser och riskerar att förlora ditt hem.

Vad händer om du inte betalar i tid?

 • Om du inte betalar din hyra i tid får du en digital påminnelse från oss, arbetsdag 3 i månaden efter att avin förfallit.
  • För att få påminnelsen behöver vi rätt kontaktuppgifter till dig.
  • Gå in på Mina sidor och uppdatera eller lägg in mobilnummer och e-post. 

För dig som inte är i en inkassoprocess just nu:

 • Nästa steg är en påminnelse med en avgift på 60 kronor via brev från vårt inkassobolag Visma.
 • Om du inte betalar påminnelsen skickar Visma ett inkassokrav med inkassoavgift på 180 kronor och ränta på 8 procent. Räntan läggs på för varje dag som hyran är obetald.
 • Betalar du inte inkassokravet går ärendet vidare till Kronofogden för betalningsföreläggande med en avgift på 720 kronor.

För dig som är i en inkassoprocess just nu:

 • Vårt inkassobolag Visma skickar ett inkassokrav med inkassoavgift på 180 kronor och ränta på 8 procent. Räntan läggs på för varje dag som hyran är obetald.
 • Betalar du inte inkassokravet går ärendet vidare till Kronofogden för betalningsföreläggande med en avgift på 720 kronor.

Hyran förhandlas med Hyresgästföreningen

Hyran sätts utifrån bruksvärde och förhandlas årligen med Hyresgästföreningen. Bruksvärdet baseras på bland annat standard, läge, storlek och fastighetens kvalitéer och karaktär.

Toppen av en ny hyresavi med vissa begrepp markerade och förklarade.

Om din hyresavi

Din hyresavi innehåller många olika begrepp. Här reder vi ut dessa och du kan också se ett exempel på hur en avi kan se ut.