Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Husdjur

Du får ha husdjur som hund och katt i din lägenhet. För grannsämjan är det viktigt att ditt djur inte stör andra som bor i huset. Här har vi samlat några råd till dig som har husdjur.

Hund i koppel

Hund

  • I Stockholm råder koppeltvång. Det innebär att hundägaren alltid ska hålla hunden kopplad på offentlig plats, utom på kommunens hundrastplatser. Koppla därför hunden i trapphuset och när du rastar den i bostadsområdet.
  • Hör gärna med dina grannar om det är så att hunden skäller när du inte är hemma.
  • Plocka alltid upp efter din hund när den rastas. Släng hundbajspåsen i närmaste soptunna.
  • Tänk på barn med allergi, låt därför inte din hund vara på lekplatser.
  • Om hunden är våt kan du torka av den innan du går in i trapphuset.

Katt

  • Håll din katt under god uppsyn och se till att den inte uträttar sina behov i lekparker och sandlådor där barn leker.
  • Ta hänsyn till personer med pälsallergi. Var därför noggrann med att göra rent torktumlarfiltret i tvättstugan från eventuella rester av katthår.
  • För att du ska slippa få stopp i toaletten ska du inte spola ned kattsand. Kattsand räknas generellt som hushållssopor – kom ihåg att förpacka sanden väl. Tänk dock på att stora mängder är tungt och kanske inte fungerar att slänga i husets sopbehållare. Kolla om det finns särskild information på plats om detta.
  • Om du vill sätta upp en kattstege, behöver du söka tillstånd från Familjebostäder.

Ovanliga husdjur

För vissa husdjur, som till exempel ormar eller spindlar, kan du behöva ha tillstånd från Miljöförvaltningen.

Husdjur vid renovering

Vid renoveringar kan vår personal eller en entreprenör behöver utföra arbeten i din lägenhet. Tänk på att du som hyresgäst ansvarar för att dina husdjur mår bra. Du får själv avgöra om det är lämpligt att ditt husdjur är hemma under renoveringsarbetet. Hantverkare som jobbar i din lägenhet behöver kunna arbeta utan att bli störda.

Har du funderingar kring att ha husdjur i lägenhet är du välkommen att kontakta kundservice.

Tillstånd för kattstege eller kattnät

Om du vill sätta upp kattnät eller en kattstege från din balkong eller fönster ska du först kontakta Familjebostäder för att ansöka om tillstånd.