Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Energianvändningen i ditt hus

Energideklarationen visar fastighetens energianvändning. Syftet är att främja en effektiv energianvändning och en god inomhusmiljö. Du hittar en sammanfattning av energideklarationen på en skylt i trapphuset.

Röd kontakt med sladd som ligger på golvet

Som fastighetsägare ska vi enligt lagen energideklarera alla våra byggnader. Syftet med energideklarationerna är att ta reda på hur mycket energi byggnaderna använder (kWh/kvadratmeter och år) och vilka åtgärder för energieffektivisering som finns, samtidigt som vi behåller en god inomhusmiljö. 

Du kan se en sammanfattning av byggnadens energideklaration på en skylt i trapphuset. Familjebostäder gör deklarationen som gäller i tio år tillsammans med en energiexpert från ett ackrediterat företag.

Energiklass på nya energideklarationer

Från och med 1 januari 2014 ska alla nya energideklarationer också visa en energiklass på byggnaden. Det finns sju energiklasser från A till G. Energiklass A står för en byggnad med låg energianvändning och G för en byggnad med hög energianvändning. En byggnad som har en energianvändning som motsvarar det krav som ställs på ett nybyggt hus idag får klass C.