Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Ordna eget lägenhetsbyte

Du som har ett förstahandskontrakt på en lägenhet kan byta den mot en annan hyresrätt. Ett lägenhetsbyte måste alltid godkännas av Familjebostäder såväl som av den andra hyresvärden.

Vid eget byte söker du själv annan hyresgäst som vill byta sitt hyresavtal mot ditt. När ni är överens om bytet skickar du in en ansökan till Familjebostäder. I regel behöver både du som hyresgäst och den du vill byta lägenhet med ha bott i lägenheten i minst 1 år för att bytet ska godkännas. Det går inte att byta en hyresrätt mot en bostadsrätt eller villa.

Så här ansöker du om byte

Du ansöker hos Familjebostäder för att göra bytet. För närvarande är handläggningstiden ca 7-9 veckor under förutsättning att bytesansökan är komplett. Under storhelger och semesterperioder kan handläggningstiden bli något längre.

För att kunna handlägga bytet är det viktigt att ni skriver anledningen till att ni vill byta er lägenhet. Vid en eventuell komplettering, ange alltid avtalsnummer.

Bifoga rätt handlingar

Till din ansökan bifogar du följande handlingar avseende din bytespartner:

  • Lönespecifikationer, eller inkomst från A-kassa/pension, för de tre senaste månaderna.
  • Aktuellt och styrkt arbetsgivarintyg eller motsvarande med inkomstuppgift. Egenföretagares inkomst styrks exempelvis från revisorer, F-skattesedel och preliminär deklaration.
  • Kopia på nuvarande hyresavtal.

Övrigt som ska bifogas:

  • Familjebevis från Skatteverket för alla parter i bytet.
  • Kopia på Min UC för alla parter i bytet.
  • Kontaktuppgifter (personnummer, e-post och telefonnummer) till samtliga i bytet).
  • Kontaktuppgifter till andra hyresvärdar i bytet.

Skäl att byta

Endast hyresgäst som genom bytet löser sitt bostadsbehov har rätt att genomföra ett byte. Det är dessutom av stor vikt att bytet genomförs på det sätt och under de förutsättningar som har angetts och godkänts i bytesansökan. Oriktiga uppgifter kan medföra att hyreskontraktet sägs upp.

Besiktning av lägenhet

Innan nytt avtal tecknas ska din lägenhet besiktigas och eventuell besiktningskostnad vara betald. Skador, installationer och annat som kan anses som överslitage kan inte övertas av den nya hyresgästen. Vid flytt från din lägenhet gäller precis som vanligt att du måste lämna lägenheten noggrant städad.

Om du har frågor kring lägenhetsbyte är du välkommen att kontakta kundservice.