Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Telefoni

Bor du i ett hus byggt efter 2007 har du inte ett vanligt telefonjack i din lägenhet. Då ringer du istället via Ip telefoni via fibernätet. Du som bor i ett äldre hus har ett vanligt telefonjack och kan ringa via det analoga nätet.

Sitter och håller på med telefonen

Att använda bredbandsuttaget i stället för det vanliga telefonjacket är ett bra sätt att ringa billigare. Beställer du dessutom tv och internet från samma leverantör, så kallad Triple Play, så blir abonnemangsavgiften oftast mycket låg. Bredbandstelefoni, eller IP-telefoni, fungerar på samma sätt som vanlig telefoni.

Det enda du behöver är en telefonidosa som du får från den leverantör som du beställer din telefonitjänst av. Dosan kopplar du in mellan bredbandsuttaget och din telefon. Det räcker med en dosa för att kunna använda flera telefoner i lägenheten. Givetvis kan du även ringa via fibernätet även om du inte har någon dator.

Skydda ditt nätverk och din dator Var noga med säkerheten i ditt nätverk och för din dator. Tänk på att alltid använda brandvägg och anti-virusprogram. Tjänsteleverantörerna erbjuder ofta olika säkerhetslösningar. Om du använder ett trådlöst nätverk se till att skydda det så att ingen kan koppla upp sig mot det utan att du vet om det. Bra information om säkerhetsfrågor och mycket annat som rör internetanvändande finns hos Post- och telestyrelsen.

Fördelar med att ringa via fibernätet

  • Du ringer via bredbandet och IP-telefoni och behöver därför inget fast telefonabonnemang.
  • Du kan ringa samtidigt som du surfar och tittar på tv. Kapaciteten i fibernätet är så stor att du aldrig behöver oroa dig för att det ska bli fördröjningar.
  • Du behöver inte använda en dator för att ringa utan kan använda din vanliga hemtelefon. Om du vill ringa via datorn går det bra med särskild programvara.
  • Du kan ha kvar ditt gamla telefonnummer mot en avgift. Annars får du ett nytt.