Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Om det brinner

Grundregeln vid brand är Rädda, Varna, Larma, Släck. Har du inte möjlighet att släcka på ett säkert sätt är det viktigaste att du tar dig ut snabbt. Stäng in branden, varna grannarna och larma 112.

Animering av en hand som lägger ett lock över en brinnande kastrull

Illustration: Li Rosén Zobec

Rädda - Varna - Larma - Släck

  • Rädda dig själv och andra människor som är i fara. Stäng dörrar efter dig, det fördröjer både brandens förlopp och den farliga rökens spridning.
  • Varna andra i närheten, så att även de kan sätta sig i säkerhet.
  • Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Där ska du så snabbt som möjligt ge information om vad som hänt.
  • När allt ovan är gjort kan du själv försöka släcka elden. Det är mycket viktigt att du gör det på ett säkert sätt och att du inte riskera din egen hälsa. Om du inte kan släcka, stäng in elden! Det fördröjer brandförloppet.

Gå inte ut i rökfyllt trapphus

Om det skulle börja brinna i trapphuset eller i en annan lägenhet i huset är det bästa du kan göra att stanna kvar i din lägenhet. Gå inte ut i rökfyllt trapphus. Röken är livsfarlig och dödar snabbt. Täta runt dörren och brevinkastet med våta handdukar. En lägenhetsdörr står normalt emot en brand i ca 30-60 minuter.  Larma 112 och påkalla uppmärksamhet genom fönstret eller balkongen.

Brand i kläder

Om det brinner i någons kläder, se snabbt till att få ner personen på golvet. Om man står upp eller springer runt sprider sig branden snabbare och dessutom ökar risken för brännskador i andningsvägarna. Släck elden med en brandfilt eller liknande över personen. Täta till mot kroppen från huvudet och neråt så att branden kvävs. Det är viktigt att det du släcker med är gjort av naturmaterial. Konstfibrer, som till exempel fleece, tar lätt eld.

Brand i kastrull

Om det börjar brinna i en kastrull, flytta den från plattan och kväv branden med ett lock. Använd aldrig vatten om det brinner i margarin eller olja, då "exploderar" det brinnande fettet. Det blir då en våldsam brandspridning och du kan bli allvarligt brännskadad.

Brand i TV

Vid brand i teven, dra ut kontakten. Släck med en handbrandsläckare eller genom att hälla på vatten.

Brandvarnare i alla lägenheter

Brandvarnare i alla lägenheter

Alla Familjebostäders lägenheter ska ha en brandvarnare. En fungerande brandvarnare kan rädda liv. Testa brandvarnaren i lägenheten regelbundet och gör en felanmälan om den inte fungerar.

Röd brandfilt, liten broschyr med brandfilt på framsidan och en illustration av ett kök där brandfilten hänger bredvid spisen.

Brandfilt

Under våren och sommaren 2019 delade våra husvärdar och sommarjobbare ut en brandfilt och en liten broschyr om brandsäkerhet i brevlådorna hos de flesta hyresgäster*. Filten används för att snabbt kväva eld så att den inte hinner sprida sig. Häng upp brandfilten nära spisen – filten kan rädda liv!

Animering av person som blåser ut ett ljus

Förhindra brand

Oftast är det vardagliga saker som gör att det börjar brinna i hemmet, till exempel en glömd platta på spisen eller levande ljus. Var rädd om dig – ha en brandfilt eller ett lock nära spisen och kom ihåg att blåsa ut ljusen!