Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Brandfilt

Under våren och sommaren 2019 delade våra husvärdar och sommarjobbare ut en brandfilt och en liten broschyr om brandsäkerhet i brevlådorna hos de flesta hyresgäster*. Filten används för att snabbt kväva eld så att den inte hinner sprida sig. Häng upp brandfilten nära spisen – filten kan rädda liv!

Röd brandfilt, liten broschyr med brandfilt på framsidan och en illustration av ett kök där brandfilten hänger bredvid spisen.

60 procent av alla bränder i hemmet startar i köket. Häng därför upp brandfilten just där, gärna nära spisen. Då är den nära om någonting händer.

Så släcker du med brandfilten

Tre illustrationer som visar händer som drar ut filten med hjälp av remmarna,  en kvinna som står beredd med filten vid en brinnande kastrull och händer som bestämt trycker ner filten tätt runt kastrullen.
Illustrationer: Li Rosén Zobec

  1. Ryck i remmarna på undersidan av påsen för att dra ut brandfilten.
  2. Lägg brandfilten över elden bestämt – släng den inte.
  3. Tryck på filten för att kväva elden.

Om det brinner i någons kläder

  1. Få personen att lägga sig ner så att elden kan kvävas mot marken och lägg på filten.
  2. Lägg på filten så här: Börja uppifrån huvudet och stryk eller tryck med händerna på filten ända ner till fötterna. Se till att den ligger tätt.
  3. När du tror att elden är släckt, lyft bort filten. Börja nerifrån fötterna så att elden inte flammar upp i personens ansikte.

* Om du bor i ett hus som byggts eller byggts om de senaste åren ska lägenheten redan ha en brandfilt som en del av konceptet "Brandsäkert hem". I Familjebostäders kompletta koncept ingår förutom en handbrandsläckare, el-ansluten brandvarnare och så kallad spisvakt med släckfunktion. Här sitter filten tillsammans med brandsläckaren i hallen. Både för att samla släckutrustningen på ett ställe och för att spisen oftast redan har släckfunktion.