Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Brandsäkerhet

Här har vi samlat information om hur du kan förhindra brand och vad du ska göra om det börjar brinna hos dig eller i huset du bor i.

Förhoppningsvis kommer det aldrig börja brinna hemma hos dig. Men om det skulle hända är det viktigt att veta hur du ska göra. Det är alltid bra att vara förberedd! Du kan lära dig mer och testa dina kunskaper med hjälp av Brandskyddsföreningens webbutbildning. Den är gratis och finns förutom på svenska även på engelska, norska, danska, finska, arabiska och somaliska.

Animering av person som blåser ut ett ljus

Oftast är det vardagliga saker som gör att det börjar brinna i hemmet, till exempel en glömd platta på spisen eller levande ljus. Var rädd om dig – ha en brandfilt eller ett lock nära spisen och kom ihåg att blåsa ut ljusen!

Animering av en hand som lägger ett lock över en brinnande kastrull

Grundregeln vid brand är Rädda, Varna, Larma, Släck. Har du inte möjlighet att släcka på ett säkert sätt är det viktigaste att du tar dig ut snabbt. Stäng in branden, varna grannarna och larma 112.

Foto på en brandvarnare

Alla Familjebostäders lägenheter ska ha en brandvarnare – den kan rädda liv om det skulle börja brinna. Testa din brandvarnare regelbundet och gör en felanmälan om den inte fungerar.

Röd brandfilt med FB-logga och en liten broschyr med brandfilt på framsidan

Under våren och sommaren 2019 delade våra husvärdar ut en brandfilt och en liten broschyr om brandsäkerhet i brevlådorna hos de flesta hyresgäster. Filten används för att snabbt kväva eld så att den inte hinner sprida sig. Häng upp brandfilten nära spisen – filten kan rädda liv!

Illustration av en kvinna som precis ska lägga en brandfilt över en brinnande kastrull.

Lär dig mer om brandsäkerhet och hur du ska göra om det skulle börja brinna + testa dina kunskaper med Brandskyddsföreningens utbildning ”Brandsäkerhet i hemmet”! Utbildningen är gratis och genomförs på datorn.

Foto på hall med röd brandfilt och brandsläckare monterade i hallen

Familjebostäder utrustar alla nybyggda och ombyggda lägenheter enligt Brandskyddsföreningens koncept Brandsäkert hem.