Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Varning för bedrägerier

Det har blivit vanligare att bedragare försöker lura till sig pengar genom falska telefonsamtal eller besök i hemmet. Här är några tips från polisen för att undvika att du drabbas.

En person i skjorta och kofta pillar på sin mobil och dricker kaffe vid ett bord. Glasögon ligger på bordet.

Foto: Viktor Holm, Johnér Bildbyrå

Varje vecka får polisen in anmälningar om bedrägeriförsök som ofta sker via telefon. Bedragarna hittar hela tiden nya tillvägagångssätt som de anpassar efter omvärlden.

Det är vanligt att de utger sig för att ringa eller sms:a från banken, ett företag eller en myndighet. En bedragare är skicklig i det sociala samspelet och har kanske även tagit reda på personlig information om dig för att verka trovärdig. Bakom bedrägerierna står ofta kriminella nätverk. För att inte råka illa ut - var alltid skeptisk när någon okänd kontaktar dig. Ta del av filmer och polisens tips för att skydda dig.

Gör så här om någon tar oväntad kontakt med dig

Det kan vara svårt att genomskåda bedragare, särskilt om de har personlig information om dig. De kan verka trovärdiga och påstår ofta att det är bråttom för att du ska bli stressad och ta felaktiga beslut. Om någon tar oväntad kontakt med dig:

  • Logga inte in
  • Lämna inte ut siffror eller annan information
  • Lägg på luren

Fundera gärna i förväg på hur just du ska agera om någon oväntat ringer dig och vill att du ska logga in eller lämna ut koder och uppgifter om kontokort. 

Om du drabbas

Kontakta din bank direkt om du kan ha blivit utsatt för bedrägeri. Polisanmäl och ta hjälp av människor i din närhet. Ring 112 vid pågående brott. Ring 114 14 om det inte är akut.

Bedragare som vill komma på besök

Det förekommer också att bedragare kontaktar boende och säger att de ska besiktiga lägenhetens brandskydd eller ventilation. Bedragaren säger kanske att personen ska skriva på ett avtal vid besöket.

Vår personal eller våra entreprenörer som besöker din lägenhet ska alltid kunna visa legitimation och besöken ska aviseras i förväg.

Så skyddar du dig

  • Släpp aldrig in en obekant person som inte kan legitimera sig. Stäng dörren om du känner oro.
  • Kontrollera personen som ringer på dörren, ringer upp eller mejlar. Är det personal från en myndighet eller ett företag ringer du deras växel. Ta själv reda på numret. Be dem kontrollringa personens mobiltelefon för att bekräfta att det är rätt person som besöker dig.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker – lägg på luren eller be att få ringa tillbaka. Ta själv reda på numret till det ställe som personen säger sig ringa från – använd inte numret som personen ger dig. Det gäller oavsett om samtalet kommer från en myndighet, ett företag, din bank eller en släkting som du inte känner igen rösten på.
  • Lita inte på den som ringer bara för att hen har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri – polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet. Vid pågående brott ring 112. Om brottet inte är pågående ska du ringa 114 14. 

Varna andra och läs mer om bedrägerier

Prata gärna med andra om bedrägerier så hjälps vi åt att stoppa de här brotten. På polisens webbplats kan du läsa mer om olika sorteras bedrägerier, råd om hur du kan undvika dem och vad du ska göra om du blivit utsatt. Du kan också titta på utbildningsfilmer som visar hur det kan gå till när en bedragare tar kontakt.