Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Balkong och uteplats

Balkong och uteplats kan bli ett trevligt extrarum under våren och sommaren. Här har vi samlat några råd om hur du undviker att störa dina grannar när du vistas på balkong eller uteplats.

Ranunkler i balkonglåda med gård och blå himmel i bakgrunden

Om du vill hänga upp blomlådor ska de av säkerhetsskäl sättas upp på insidan av balkongräcket. Vattna blommorna försiktigt så att vattnet inte rinner ner på grannens balkong.

Sköna sommarkvällar är det lockande att sitta och prata, men även de trevligaste samtal kan störa dem som vill sova. Tänk därför på ljudnivån och håll koll på klockan.

Att piska mattor, kasta fimpar eller annat skräp från balkongen är inte tillåtet.

Rökning på balkong

Det är inte förbjudet att röka på balkongen (bara om du bor i ett av våra rökfria boenden). Men tänk på att röklukt lätt sprider sig genom ventilation och in genom öppna fönster. Med hänsyn till grannen kan det därför vara bra att undvika att röka på balkong.

Välskött uteplats

Om du har en uteplats som hör till din lägenhet ansvarar du för skötseln av denna. Det innebär att du ska rensa ogräs och hålla den städad. Du får inte använda uteplatsen som förvaringsplats och tänk på att löv och skräp kan dra till sig skadedjur som t ex råttor. En välskött uteplats ser trevligt ut både för dig och för dina grannar.

korvar på en grill

Grillning chevron_right

På grund av brandrisken får du inte grilla nära husvägg, på balkong eller altan. I många av våra områden finns fasta grillplatser på gården eller utanför husen. Om länsstyrelsen bestämmer att det är skärpt eldningsförbud, får du inte använda våra fasta grillplatser. Ring alltid brandförsvaret och kolla vad som gäller!

Rensa balkongen inför vintern

Ett tips inför vintern är att tömma balkongen så att stora snömängder från exempelvis takskottning inte skadar dina utemöbler, blomkrukor eller prydnader.

Parabol

Vill du ha en parabol? Då behöver du först ha godkännande från Familjebostäder.