Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Stambyte

I ett stambyte byter vi ut fastighetens stammar, det vill säga vatten- och avloppsrören i kök, badrum och eventuell separat toalett. Badrummet moderniseras med nya ytskikt - kakel på väggar och klinker på golv - samtidigt byts all övrig utrustning ut. Husets behov och allmänna skick avgör om vi även gör andra arbeten.

Exempel på stambytta badrum - ett med badkar och en med dusch.

Familjebostäder har under 2000-talet gjort stambyten i över 12 000 lägenheter. I ytterstaden är alla våra fastigheter byggda på 30-60-talet stambytta.

De nya stammarna håller i cirka 50-60 år. Att byta stammar i en fastighet tar ungefär sex till åtta veckor. Om stambytet är en del av en ombyggnad eller utförs tillsammans med flera andra åtgärder behöver vi ofta evakuera hyresgästerna.

Ett stambyte innebär att standarden i en lägenhet höjs och därför höjs även månadshyran när renoveringen är klar. Summan förhandlas med Hyresgästföreningen.

Vi behöver ett godkännande

Enligt lagen behöver hyresgäster skriftligt godkänna åtgärder som höjer standarden i en fastighet. Lagen finns till för att hyresgäster ska ha möjlighet att påverka en ombyggnad och för att undvika att en fastighetsägare ska sätta igång en renovering utan att hyresgästerna känner till det.

Om alla hyresgäster inte godkänner åtgärderna har vi som hyresvärd möjlighet att ansöka om tillstånd hos hyresnämnden. Nämnden prövar då om hyresgästerna har sakliga skäl till att ombyggnaden inte ska genomföras.

Husfasad inklädd med byggställning och väv

Fastighetsunderhåll

Här kan du läsa hur det i allmänhet brukar gå till när vi utför underhåll och rustar upp våra fastigheter. Om vi ska renovera där du bor får du särskild information om vad som gäller i just ditt hus i brevlådan.