Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Fönsterbyte

När vi byter fönster i äldre hus sätter vi in fönster med så kallat energiglas. Dessa fönster ger bättre isolering mot kyla och ljud än tidigare modeller. När de nya moderna fönstren släpper ut mindre värme går det åt mindre energi för uppvärmning, vilket är bra för miljön.

En hantverkare bär på ett nytt fönster utomhus och hantverkare installerar ett nytt fönster i en lägenhet, både från in- och utsidan.

Så här går ett fönsterbyte till

Familjebostäder upphandlar en entreprenör som utför fönsterbytet på uppdrag av oss. Entreprenören behöver tillträde till lägenheten för att utföra fönsterbytet och meddelar hyresgästen minst några dagar innan arbetet påbörjas.

Beroende på antal fönster i din lägenhet tar arbetet mellan totalt 2-5 arbetsdagar och innebär att olika arbetsgrupper arbetar i lägenheten vid flera olika tillfällen. Arbetet pågår vardagar under dagtid.

Exempel på arbetsmoment

  • Rivning och montering av fönster
  • Flytt av fönsterbänkar till ny placering av fönster
  • Listning och fogning runt fönsterkarmar
  • Ventiler och handtag monteras på fönster
  • Utvändiga plåtarbeten
  • Fönsterputs

När arbetet i hela huset är klart genomförs besiktning och därefter åtgärdas eventuella besiktningsanmärkningar.

Så bidrar du till att arbetet går enligt tidplan

Hantverkarna behöver komma in i lägenheten vid flera tillfällen under de dagar då fönstren byts i en lägenhet. Hyresgäster som inte är hemma ombeds därför att lämna nyckeln i nyckeltuben.

För att fönsterbytet ska ske smidigt kommer entreprenören be dig att förbereda genom att plocka bort blommor, prydnader och gardiner i fönster och på fönsterbänkar. Om du har persienner som du vill ta vara på behöver du montera ner dessa innan dessa innan arbetet i din lägenhet påbörjas. Du behöver också lämna fritt arbetsutrymme framför fönstren och flytta eventuella möbler som står där.

Arbetet med fönster innebär att det dammar. Hantverkarna täcker golvet vid arbetsytan och grovstädar efter sig.

Persienner

Persienner ingår inte som standard i Familjebostäders lägenheter, men de nya fönstren som vi sätter in vid fönsterbyte är utrustade med persienner. Om persiennerna i framtiden går sönder är det därför hyresgästen som själv beslutar om han/hon vill bekosta nya. Familjebostäder gör heller inte någon service på persienner. Om det däremot skulle det vara något garantifel på de nya persiennerna gör du snarast en felanmälan så att leverantören kan åtgärda felet.

Visste du att förutom att skydda mot ljus och solvärme kan du också använda persiennerna mot kyla? Håll dem nere på natten så isolerar de och hjälper till att bevara värmen i din lägenhet.

Fönster med imma och vattendroppar på

Kondens/fukt på moderna fönster

Imma på utsidan av fönstret är normalt och är ett tecken på att fönstrens isolerande funktion fungerar.

Husfasad inklädd med byggställning och väv

Fastighetsunderhåll

Här kan du läsa hur det i allmänhet brukar gå till när vi utför underhåll och rustar upp våra fastigheter. Om vi ska renovera där du bor får du särskild information om vad som gäller i just ditt hus i brevlådan.