Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Färre råttor, mer blommor

Sedan 2021 har Familjebostäder planterat över 12000 perenner och buskar. Vi har anlagt 1600 kvm kolmakadam-rabatter. Resultat: färre råttor, mer blommor.

Färre råttor, mer blommor

Foto: Fredrik Hjerling

Mannen bakom arbetet är trädgårdsingenjör Lennart Vedin. Ett långsiktigt och uthålligt arbete har radikalt minskat antalet råttor.

- Vi startade med att se till att städningen på våra gårdar fungerade bättre. Mindre sopor utomhus är detsamma som mindre mat för råttorna. På vissa platser har vi sanerat marken från råttor med hjälp av Anticimex. Hål vid fasader och under trappor har tätats för att försvåra för råttor. Sedan har vi bytt ut jorden i många rabatter och ersatt den med biokolmakadam, säger Lennart.

Biokolmakadam är ett odlingssubstrat, där växter kan trivas, men där råttor inte kan bygga bo. 1600 kvm rabatter med kolmakadam har anlagts de senaste åren.

Skönhetsvärden året om

- I Rinkeby har vi sedan september 2022 planterat ungefär 9000 buskar och perenner. Målet har varit att skapa lågväxande planteringar, inga växter ska bli mer än en meter högt för undvika siktproblem och otrygga miljöer. Vi vill också att det ska blomma hela sommarhalvåret och det ska finnas växter som attraherar pollinerande insekter, berättar Lennart. 

Därför har också ungefär 8000 lökväxter planterats för blomning på våren. Det finns också inslag av vintergröan växter.

- Det ska finnas skönhetsvärden i planteringarna året om.

Märkbart resultat

Resultatet märks. Antalet anmälningar till Anticimex har gått ner.

- Vi har fått mycket positiv feedback från hyresgästerna. De märker stor skillnad. Tidigare fanns det många hyresgäster som aldrig öppnade dörren till sin uteplats för de var rädda att råttorna skulle komma in i lägenheten.