Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Fardosa Omar vinner Rinkebypriset

Tre nominerade, flera tusen röster och slutligen en vinnare – stort grattis till årets Rinkebypristagare! Den 1 juli lämnar vd Jonas Schneider över diplom och prischeck på 10 000 kronor på plats i Rinkeby.

Bild på Fardosa Omar som vinner Rinkebypriset.

Fotograf Alex Dawson, illustration Isabel Leal Bergstrand.

I samband med att Rinkeby firar 50 år väcker Familjebostäder liv i traditionen att uppmärksamma personer som bidragit till en positiv utveckling för Rinkeby.

–  Jag är oerhört ärad och hedrad över att ta emot Rinkebypriset. Min målbild är en levande stadsdel med ett kulturliv som engagerar och lockar hit nya människor och aktörer. På ett personligt plan hoppas jag att utnämningen väcker uppmärksamhet och ger fler möjligheter och nya, innovativa arbetssätt som kan möta behoven i området, säger Fardosa Omar.

Som verksamhetsledare på Folkets hus är Fardosa Omar ett känt ansikte för många i Rinkeby. Under pandemin har hon arbetat hårt för att anpassa verksamheten och arrangerat utomhusaktiviteter, parklekar och skapat läsfrämjande projekt för barn och unga. 

–   Fardosa Omar har ett unikt driv och är en sammanhållande kraft som betytt mycket för Rinkeby och människorna här. En eldsjäl att räkna med. Det är extra roligt att få dela ut det historiska Rinkebypriset just i år då stadsdelen firar 50 år, säger Familjebostäders vd Jonas Schneider.

För att uppmärksamma Rinkebys 50-årsfirande har Familjebostäder för året blåst nytt liv i det klassiska Rinkebypriset, denna gång i form av en unik jubileumsversion. Förutom diplom och en prischeck på 10 000 kronor får vinnaren också en klassisk Rinkebyhäst, skapad av konstnären Ylva Ekman. Rinkebyhästen, som har lånat dalahästens klassiska kurbitsmålning, kan vara vilket djur som helst – utom en häst.

Ett pris med en historia

Det har kallats eldsjälarnas Nobelpris. Rinkebypriset instiftades av Familjebostäder och har en lång historia. Det första priset delades ut 1996 i samband med färdigställandet av ett omfattande ombyggnationsprojekt i Rinkeby och delades därefter ut under tio års tid (1996–2005).

Tidigare pristagare är bland andra författaren Najda Taikon, konstnären Mila Ivanow och boxaren Kwamena Turkson.

Juryn nominerar men folket avgör

I år nominerades, utöver Fardosa Omar, Felicia Di Fransesco, student och medförfattare till flera av Gunilla Lundgrens böcker och Ibo Njie, fritidsledare vid Rinkeby Ungdomsgård.

En särskilt utsedd jurygrupp med representanter från Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, föreningslivet samt AB Familjebostäder valde i första steget ut de tre finalisterna, som Rinkebybor och intresserade fått rösta på.

Jurymedlemmar:

Ismahan Ayranci, konsumentvägledare vid Medborgarkontoret i Rinkeby.

Mårten Westberg, ordförande i Basketklubben Akropol som bland annat driver löparklubben Rinkeby Run.
Hasret Bozarslan, fritidspedagog, Rinkeby ungdomsgård.

Elin Sundqvist, Projektledare social hållbarhet Järva, Familjebostäder.