Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Stort firande avslutade jubileumsåret i Rinkeby

I lördags kulminerade det årslånga firandet av 50-årsjubilaren Rinkeby. På torget mitt i byn underhölls publiken med tal, dans, musik, uppträdanden, fanfarer och trolleri – allt under en klarblå hösthimmel. Ett härligt finalfirande!

Indisk dansgrupp på scen

På scenen bjöds det bland annat på indisk dans. Fotograf: Peter Lydén

– Var fjärde rinkebybo bor hos Familjebostäder, vilket gör Rinkeby till en viktig plats för oss. Vi har funnits i Rinkeby sedan starten för drygt femtio år sedan och vi planerar att finnas där i minst femtio år till, säger Familjebostäders vd Jonas Schneider

Den 3 november 1971 klipptes banden till det helt nya centrumet i Rinkeby.  Och nästan på dagen 50 år senare, lördagen den 6 november, pågick festen som markerar avslutet för det årslånga firandet av jubilaren.

Bakgrund:

Rinkeby är en del av det så kallade miljonprogrammet, med målet att bygga bort dåvarande bostadskris i Sverige. Idag är det en stadsdel som blivit hem för människor från världens alla hörn, med Rinkeby torg och Rinkebystråket som centrala mötesplatser.

Firandet arrangerades av:

Stockholms stad genom Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stockholmshem, trafikkontoret och kulturförvaltningen. I samarbete med Fastighetsägare i Järva, HSB Stockholm, ByggVesta, centrumägare Fastpartner, Hyresgärstföreningen, Rinkeby Folkets hus och Polisen.

Viktiga datum i Rinkebys historia

  • 1971 Rinkeby centrum invigs

  • 1975. Tunnelbanan invigs

  • 1977. Första biblioteket öppnas

  • 1984. Första spadtaget för Rinkeby Folkets hus

  • 1988. Elever från Rinkeby hyllar för förstagången Nobelpristagaren i litteratur, det här året är det Naguib Mahfouz.

  • 1996 Rinkebypriset instiftas. Priset delas sedan ut varje år t o m 2005.

  • 1997. Nobelpristagaren i litteratur, Dario Fo, är den först ut att gästa Rinkeby.

  • 2016. Järvaveckan grundas av Ahmed Abdirahman, som ett svar på Almedalsveckan. Två år senare är alla partiledare på plats.

  • 2021. Rinkeby firar 50 år under hela året. Jubileumsutgåva av Rinkebypriset delas ut till Fardosa Omar, verksamhetsledare på Rinkeby Folkets hus.


Mer om firandet av Rinkeby hittar du här intill.