Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Så fixar du en snygg tavelvägg

På senare år har försäljningen av posters ökat och den för några år sedan populära fondväggen har fått ge plats åt tavelväggen. Maya Mårtensson som driver en inredningsbutik i en av våra lokaler i Hammarby Sjöstad har delat med sig av några experttips.

Så fixar du en snygg tavelvägg

Voila! Men kom ihåg: inspiration och tips från andra är hjälpsamt, men i slutändan handlar det om att göra det du tycker är snyggt och följa din egen stil. Då blir det som allra bäst. Lycka till!

1. Färger 

Det går utmärkt att skapa en tavelvägg mot vilken väggfärg som helst men på en mönster-tapet passar det bättre med en vägghylla där du kan ställa en eller två tavlor ihop med en vas, staty eller dylikt. Har du en mörk vägg, välj gärna en ljus ram t.ex. i trä. På ljusa väggar blir mörka ramar en snygg kontrast. Färgerna på de olika motiven får gärna gå i samma ton och det är snyggt om något motiv plockar upp en färg från rummet.

2. Motiv

Välj det du tycker är vackert och blanda gärna, här finns inga regler. Moderna motiv kan brytas med naturmotiv och svartvita bilder med textmotiv eller bilder i färg. Fotokonst passar att kombinera med textmotiv eller till och med en spegel, och vill du sätta upp familjefoton är det fint att skapa kontrast med miljöbilder. När du väl har investerat i ramar är en tavelvägg dessutom ett utmärkt sätt att förnya rummet på genom att byta ut ett eller två motiv beroende på säsong eller efter tycke och smak.

3. Placering

Utgå från dina möbler och låt dem skapa riktlinjer för tavelväggens storlek. Skapar man en tavelvägg bakom en större möbel som t.ex. en soffa är det snyggt att centrera tavelväggen i förhållande till möbeln. Se sedan till att tavlorna följer samma vågräta (imaginära) linjer upp- och nertill, eller att de är centrerade till samma mittlinje. Har man en blandning av fler stora och små tavlor kan man jobba efter fler linjer. Så länge man ser till att tavlorna förhåller sig till linjerna skapar man en symmetri som gör tavelväggen mer harmonisk. Tänk även på att tavlor inte ska hänga för högt upp, en bra tumregel är att ha längre från tavlorna till taket än till en möbel intill väggen.

DSCF0898_1024x512.jpgFoto: Olof Plym Forshell 

20% Rabatt hos Maya Home  

Alla Familjebostäders hyresgäster får 20% på posters och ramar hos Maya Home med koden FAMILJEBOSTAD21 på mayahome.se Gäller till och med den 31 oktober 2021.

Maya började med att öppna en butik i en liten bod på sitt landställe. Ett år senare öppnade hon butiken Vita Betongrummet i Hammarby Sjöstad som fick växa fram i lagom takt. I mitten av augusti flyttade butiken in i en ny rymlig lokal på Hammarby Allé 134 och bytte namn till Maya Home

Läs mer i senaste numret av Familjär, se nedan.