Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Åtgärdsförslag presenterades under Trygghetsdagen i Rågsved

För femte året i rad arrangerades Rågsveds trygghetsdag i september. Årets teman var medborgardialog, tryggare utemiljö och trygghet i hemmet. På torget i Rågsved pågick aktiviteter för hela familjen.

Brandinstruktör visar hur en eld släcks

Ung besökare övar på att släcka en eld. Foto: Elin Wiktorsson.

Familjebostäder var plats tillsammans med Stockholms stad, Rågsveds Fastighetsägare, Polis och Räddningstjänst. Syftet med dagen var att berätta om våra trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder, träffa Rågsvedsborna och våra hyresgäster för dialog om boendemiljön – både ute och inne.

Medborgardialog, resultat och åtgärder

Under våren genomfördes en medborgardialog tillsammans med boende i Rågsved med omnejd. Förslag och idéer från dessa möten har sammanställts och en rad aktiviteter och åtgärder har tagits fram. Under dagen presenterades vad som kom fram från mötena och vilka aktiviteter som planeras utifrån förslagen.

Några av åtgärdsförslagen från medborgadialogen:

Ett levande aktivitetshus. I dag finns där en öppen förskola, en fritidsgård och en mötesplats för seniorer. Syftet är att vara en självklar knutpunkt för familjer, barn och ungdomar. Ett förslag är att en familjecentral och kan knytas dit för att de boende ska få hjälp med olika frågor för att klara vardagen bättre.

Aktivitetsmässor. Målet är att få barn, unga och vuxna att hitta nya aktiviteter och sätta upp positiva mål för framtiden. En idé är att låta ambassadörer inspirera genom att visa barnen olika möjligheter att nå sina drömmar. Syftet är att ge nya upplevelser och erfarenheter.

Pop-up-bibliotek. Erbjuda barn och ungdomar möjlighet att låna och läsa böcker och ta del av olika aktiviteter. Genom att mobila bibliotek dyker upp lokalt i Rågsved ska barn och unga lockas till läsning och till att fler vill besöka vanliga bibliotek.

Grannkamper. Ett förslag är att ordna aktiviteter i bostadskvarteren för att grannar ska lära känna varandra bättre. Här ska bostadsbolag, föreningar och bostadsrättsföreningar samverka för att hitta olika aktiviteter, öka gemenskapen och i förlängningen skapa trygghet.

Helt, rent och tryggt. Belysning, hantering av klotter och gemensamma städdagar är några av förslagen för att öka trivseln och tryggheten runt centrum och tunnelbanan