Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Odla på balkongen

Man behöver inte någon stor trädgård för att få till det. En balkong eller ett fönster i solläge räcker gott. Vi frågade vår egen trädgårdsgrupp om tips kring hur vi kan lyckas med odling på balkongen.

Odla på balkongen

Trädgårdsgruppen (Charles Hampson, Lennart Vedin, Malin Printz och Annette Lundegård) ansvarar för utemiljöer och växtarrangemang i våra områden så att vi har det lummigt och fint även bortom balkongen.

Aldrig har vi tillbringat så mycket tid hemma som det senaste året - både på gott och ont. När vi har mycket tid över tenderar vi att bli mer kreativa. Kanske är det därför intresset för odling växer så det knakar.
- Det är mycket viktigt att ha bra, bördig jord. Välj bra kvalitetanpassad för det du tänker odla. Om du till exempel planerar att odla grönsaker är en jord med ganska lågt pH-värde lämplig, runt 5,5 - 6,5 pH är bäst. När växterna sedan tar fart är det viktigt att upprätthålla ett bra bevattningsschema . Vissa växter kräver mer, och vissa mindre vattning, så det kan vara bra att läsa på lite innan du sätter igång.

Odla för att äta

baljkongen_webb2.jpg
Baljväxter och balkonger går ihop  som fröet i krukan. Det handlar om bönor, ärtor och linser som trivs allra bäst i lucker jord med mycket sol och näring. De växer snabbt och tar inte mycket plats, dessutom är de rika på protein och andra viktiga näringsämnen.

Vill du haka på odla-för-att-äta-trenden är det örter du ska satsa på. De växter fort och blir ett härligt tillskott till lunchen i solen. 
 -Gräslök, persilja, rosmarin och timjan trivs bra i små krukor på balkongen. De är lätta att sköta och goda att äta - men de gillar inte när det blir för kallt, så håll koll på temperaturen. Jordgubbar och vissa sorters tomat är också relativt enkla att odla på balkongen. Börja inomhus och plantera inte ut de mindre växterna för tidigt efter som de behöver mycket solljus och värme för att växa, men nu i juni borde det inte vara några problem. Att odla potatis och morötter på balkongen är även det en möjlighet. Då ska du köpa en bra potatishink i någon trädgårdsbutik.

Blomster på balkongen
växter_kollage_1024x512.jpg

Murgröna, funkia, syren och japansk lönn är exempel på växter som överlever vintern. 

Hör du till de som välkomnar lite grönska på balkongen men inte vill lägga allt för mycket tid på odling?  Då kan du satsa på pelargoner eller andra året-runt-blommor som tas in i lägenheten lagom till hösten. Andra lättskötta alternativ är perennväxter, buskar och mycket små träd. De är tåliga och kan stanna ute över vintern så din balkong är redo igen när vårsolen kommer tillbaka.

Fler tips och utmaningar till dig som odlat förr finns att hitta i senaste numret av Familjär, tidningen för Familjebostäders hyresgäster. Se länken nedan.

Familjebostäders trädgårdsgrupp önskar en trevlig sommar och lycka till!