Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Matilda flyttade till ett Stockholmshus i Farsta strand

I ett grönt Farsta Strand hälsar vi på Matilda som nyligen flyttat från studentlägenheten på Södermalm. Med 11 års kötid i bostadskön hade hon egentligen inte tänkt flytta så långt från stan, men när en nybyggd tvåa på Nordmarksvägen dök upp så slog hon till.

Matilda flyttade till ett Stockholmshus i Farsta strand

I somras hälsade vi på hemma hos Matilda som bor i ett av Familjebostäders nybyggda Stockholmshus. Läs hela artikeln i Familjär nr2. Foto: Olof Plym Forshell  

- Jag hade aldrig övervägt att flytta så pass långt utanför tullarna, säger Matilda som var först att flytta in i huset i mars i år.
Men nyproduktion och mer utrymme lockade, och tack vare smidiga kommunikationerna till stan föll valet till slut på Farsta Strand.
- Det är skönt att flytta till en lägenhet  där ingen annan har bott tidigare, och så känns det lyxigt att bo själv på 56 kvm, säger hon, men det viktigaste när man ska bo här utan bil är kollektivtrafiken. 

På mindre än fem minuter går Matilda till pendeltåget och knappt en kvart senare är hon på Södersjukhuset där hon jobbar som biomedicinsk analytiker. I lägenheten vittnas det överallt om Matildas gröna fingrar. På balkongen odlar hon tomater och chili, i vardagsrummet står en grönskande hibiskus och på fönsterbänken mittemot har hon planterat en citronkärna som förhoppningsvis hinner växa till sig innan vintern. 
-Jag hade ganska mycket växter förut men eftersom jag flyttat runt så har många fått lämnas kvar, säger hon och plockar bort några gula blad. 
Något som däremot fått följa med till nya lägenheten är den sportiga vita cykeln. Vi följer med ner till det rymliga cykelförrådet där den står i sitt parkeringsställ. Här finns både mekplats och laddstation för elcyklar, och i huset intill kan man pumpa däcken. Men innan Matilda tar sig till grannhusets cykelpump ska hon koppla av och njuta av början på semestern. Det har varit en intensiv vår med extra mycket jobb på sjukhuset och nu ser hon fram emot ledighet. Kanske sätter hon sig på balkongen och andas ut ett tag innan hon början fixa med att hänga upp gardiner och installera diskmaskinen som kommer i dagarna. 

Utställning i Stockholmsrummet

Just nu uppmärksammar vi  Stockholmshusen tillsammans med Stockholmshem och Svenska Bostäder. I början av september sattes en utställning upp i Stockholmsrummet vid Sergels torg. Fokus är på de fyra projekt som nu är inflyttade. Passa på att gå dit och kika, utställningen håller på november ut.

Stockholmshusen är ett av Stockholm stads största utvecklingsprojekt med målet att bygga tusentals nya hyresrätter. För att nå dit har många av stadens krafter gått ihop och arbetar tillsammans