Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Kallt ute, skönt inne

I våra 76 000 lägenheter håller Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stockholmshem normalt mellan 20 och 21 grader under vinterhalvåret. Den lägre gränsen är vald enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och den övre gränsen har valts av miljöskäl.

Illustration av ett element med värme som stiger uppåt. Det ligger en katt på fönsterbrädan och myser och gardinerna  är fråndragna så att de inte hänger för termostaten på elementet. Det står en soffa bredvid fönstret  där det sitter en pappa och dotter med mörkt hår och brun hy och tittar på en surfplatta tillsammans.

Illustration: Li Rosén Zobec

NÄR SÄTTS VÄRMEN PÅ?

Värmesystemet sätts igång när utomhustemperaturen ligger stabilt under 10-15 grader. Våra drifttekniker anpassar inställningen efter förutsättningarna i just ditt hus.

Om temperaturen utomhus växlar snabbt tar det lite längre tid för värmesystemet att värma upp. Ha tålamod – värmen är på väg! När det är kallt ute på nätterna, men varmare på dagen kan det vara så att elementen värmer på natten, men är kalla på dagen. Värmesystemet ska hålla temperaturen i lägenheterna så jämn som möjligt (20-21 grader).

HJÄLP DEN UPPVÄRMDA LUFTEN ATT CIRKULERA FRITT 

  • Ställ inte stora möbler framför elementet.
  • Håll fönsterventilerna öppna.
  • Häng inte gardiner framför termostaten. Då stänger termostaten av värmen innan det är minst 20 och max 21 grader i rummet.
  • Ett element som mår bra ska kännas varmt upptill och kallare nedtill. Om elementet tvärtom känns varmare nedtill kan det ha kommit luft i elementet. Gör då en felanmälan via Mina Sidor.

Under Hyresgästinfo A-Ö kan du hitta mer om hur värmesystemet fungerar och råd om hur du mäter temperaturen om du tror att du har för kallt hemma.