Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Vi bygger hem åt stadens fåglar

Nu är Familjebostäders allra minsta bostäder redo för nya hyresgäster. Under sommaren har vi satt upp fågelholkar som ger skydd åt de fågelarter som behöver trygga hem i staden.

Fågelholkar i träden

Fågelholk på Krukmakargatan och dubbelholk för tornseglare på Gamla Brogatan.

Satsningen på fågelholkar är ett sätt att öka den biologiska mångfalden i våra bostadsområden. Vissa fågelarter blir allt mer sällsynta eftersom de saknar någonstans att bo.

– Förut var det vanligt att träd som var sjuka eller döda togs bort helt. Då försvann också många naturliga fågelboplatser. Nu vill vi skapa nya hem där fåglarna kan ta hand om sina ungar och som ger skydd för kylan, säger Charles Hampson, trädgårdsingenjör på Familjebostäder.

Holkarna sitter nu på gårdar och i naturmarker runt om i innerstaden, Rinkeby och Tensta. Näst på tur är Familjebostäders områden i söderort. I år placerar vi ut omkring 150 fågelholkar runt om i staden.

– Vi hoppas kunna locka allt från lokala arter som blåmesar och koltrastar till sommargäster som flugsnappare och lövsångare. Vi har till och med satt upp holkar för ugglor och större fåglar, berättar Charles.