Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Bli av med farligt avfall?

Gör dig själv och miljön en tjänst och lämna nagellack, färg och kemikalier till mobila miljöstationen eller Popup återbruk. Anmäl dig för att få en gratis sms-påminnelse!

Illustration av en lastbil med en elkontakt, batteri, nagellack, ljuskälla och sprejburk runt.

Illustration: Stockholm Vatten och Avfall

Vad är farligt avfall?

Produkter som är giftiga, eller farliga för människa och miljö på annat sätt, räknas som farligt avfall när du vill göra dig av med dem. Många har du säkert i badrummet, när du städar, målar eller fixar med eventuell bil. Farligt avfall är till exempel nagellack, aceton, hårsprej, sprejdeodorant, rengöringsmedel, fläckborttagningsmedel, gamla febertermometrar med kvicksilver, bekämpningsmedel, insektssprej, kemikalier, kalklösare, penseltvätt, motorolja, bensin, bilbatterier och medicin.

Här kan du som är privatperson lämna farligt avfall 

Mobila miljöstationen

Den mobila miljöstationen är en lastbil som stannar på olika platser i kommunen minst fyra gånger per år och ställe. Hit kan du också lämna elektronik upp till en mikrovågsugns storlek. 

På Stockholm Vatten och Avfalls webb kan du se när och var mobila miljöstationen stannar. Där kan du också läsa om hur du anmäler dig för att få ett gratis sms innan den kommer till ditt område. Du hittar också fler exempel på farligt avfall och elavfall som lastbilen tar emot. 

Pop-up återbruk

Pop-up återbruket är två små hus byggda i plåt som ställs upp på olika ställen i inner- och ytterstaden under helger från april till oktober. Förutom farligt avfall tar de också emot bärbart grovavfall och småelektronik för återvinning. Du kan också lämna saker för återbruk som någon annan kan ha nytta av. Till exempel kläder, sportutrustning, saker för kök och inredning. Hittar du något du själv behöver i fyndhörnan får du ta med dig det, men säg till personalen först. Se turlistan och läs mer på Stockholm Vatten och Avfalls webb.

Apotek

Medicin lämnar du på närmaste apotek som säljer receptbelagd medicin.