Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Kärlek i grönsakslandet

Allt fler upptäcker glädjen i att odla, gärna tillsammans med andra. Men det är inte bara vi människor som trivs tillsammans. I myllan spirar kärleken mellan örter, grönsaker och blommor, och den som vet vilka som trivs ihop kan få en extra fin skörd.

Kärlek i grönsakslandet

Lavendel

Lavendel är en väldoftande växt och bland de snällaste du kan ha i din odling. Sprängfylld med kärlek för sina medgrödor är den vän med alla och ser till att hålla flugor, mygg och skadeinsekter borta från de övriga växterna. Även andra aromatiska örter som oregano, mynta och för att inte tala om krasse är utmärkta växter som skadeinsekter håller sig borta ifrån. Som bonus får du kanske besök av några vackra fjärilar, som gillar doftande blommor i starka färger, och som gärna tar en tur kring laven­delplantan – utan att göra någon skada.

Tomater hjärta basilika

Tomater är en lättodlad sommarfavorit. Gott för oss människor, men tyvärr också mums filibabba för den lilla hornmasken. Men lika mycket som den älskar tomater, lika mycket avskyr den doften av basilika. Plantera därför ett par knippen basilika under de höga tomatplantorna så säger hornmasken adjö och du har snart bruschettan klar.

Tips: Odla tomater direkt i jordsäcken! Förodla gärna inomhus, klipp sedan små hål i jordsäcken och stick ner plantorna, så fungerar säcken som kruka.

Rädisa hjärta spenat

Stick ner några rädisfrön när du odlar spenat och den vackraste kärlekssagan kommer utspela sig framför dina ögon. Det finns nämligen en liten otrevlig insektslarv som gärna vill gnaga hål i och förstöra din spenat. Då träder rädisan fram och bedyrar spenaten sin kärlek. Den lilla larven gillar nämligen rädisblad ännu mer och överger glatt spe­naten. Stark och osjälvisk offrar rädisan sina blad för sin själs älskade, och spenaten kan blomma ut och leva vidare. Och rädisan har ytterligare ett äss i rockärmen: Den behöver inte ens alla sina blad för att växa! Undre jord växer de rosiga, röda knölarna vidare tills det är dags för dig att skörda – både rädisor och spenat.

Morot hjärta dill

Dill är snygg att se på, och doftar friskt och härligt! Tycker vi människor i alla fall. Flugor, mygg och de där små skalbaggarna som gillar gurka och moröt­ter gillar inte alls dill, utan håller sig långt borta och låter morötterna växa sig starka och fina.Men se upp! Ibland kan kärleken mellan morötter och dill växa sig så stark att de börjar korspollinera varandra. Och eftersom de är olika arter blir det tyvärr inga grönsaksbebisar av det. Om du vill vara på den säkra sidan är gräslök ett minst lika bra alternativ som dill om du vill säkra morotsskörden.