Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

36 kvm konst i Gubbängen

Den 12 juni invigdes det 36 kvadratmeter stora mosaikkonstverket "Dåtid-Nutid-Framtid" av Remakebolagets Helen Rydberg och Familjebostäders vd, Jonas Schneider, på Gubbängstorget (här framför Gubbängens första stadsplan ritad av Ture Ryberg 1944).

36 kvm konst i Gubbängen

För att skapa spännande mötesplatser och en levande stad jobbar Familjebostäder med konst i och runt våra fastigheter. I november förra året startade projektet Konst i Gubbängen - ett steg i utvecklingsarbetet för Gubbängens centrum. En öppen konstverkstad på Gubbängstorget har välkomnat boende två gånger i veckan för att skapa konsten tillsammans med konstnärerna.

kollage1.gif

Resultatet är sex mosaikrutor med temat Dåtid-Nutid-Framtid placerade på en fasad som tidigare varit utsatt för klotter. Nedan en bild på före och efter konsten kom upp. Till höger på bilden, konstänrinnan Helen Rydberg med Lotta Vidén, Projektledare, social hållbarhet, Familjebostäder. 

Föreefter.gif

Motiven

Konstverket gör nedslag i Gubbängens historia. På den första bilden ses Gubbängens gård som revs 1965 och som gett stadsdelen sitt namn. Den andra bilden föreställer Gubbängens första stadsplan ritad av arkitekten Ture Ryberg 1944 och den tredje tunnelbanans ankomst till Gubbängen 1950. På den fjärde bilden ses biografen City som med sina femhundra sittplatser invigdes 1953. Sedan år 2 000 håller teatergruppen Moment till där. I de två avslutande verken ses den grönklassade bandyhallen från slutet av 50-talet ritad av Helge Zimdahl och Nils Ahrbom och arkitektritningarna på den nya studentbostäderna nära tunnelbanan som togs i bruk i år.

Tycker du om offentlig konst så ta gärna en tur förbi Gubbängstorgekollage1.gift 114. Stort tack till Remakebolaget och gubbängsborna som gjort ett fantastiskt arbete. Läs mer om Remakebolaget nedan.