Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Ny hyra på din avi för maj

Nu är det klart att årets hyreshöjning blir i genomsnitt 5,3 procent från den 1 januari. Din nya hyra syns på hyresavin i april, som gäller för maj månad.

Ny hyra på din avi för maj

Din nya hyra aviseras på hyresavin för maj månad.

Höjningen blir olika beroende på vilken typ av lägenhet du bor i. De allra flesta hyresgäster får en höjning på 5,6 procent, men om du bor i en lägenhet med så kallad presumtionshyra, byggda efter 2012, får du en höjning på 4 procent. Du ser din nya hyra på hyresavin för maj månad som går ut i april.

Möjligt att dela upp retroaktiva höjningen

I april får du också en separat hyresavi för den retroaktiva hyreshöjningen för årets första fyra månader. Betalningstiden för den retroaktiva delen är förlängd till den 30 augusti.

Du kan välja att betala hela beloppet på en gång eller dela upp betalningen på flera tillfällen. Om du delar upp betalningen så väljer du det belopp du önskar betala och anger samma OCR-nummer vid varje betalningstillfälle. Hela beloppet måste vara betalt senast den 30 augusti.

På Mina sidor kommer du att kunna se avin för den retroaktiva hyran, hur mycket som du har betalat in och hur mycket du har kvar att betala.

Så räknar du ut din nya hyra

Du får fram din nya hyra genom att multiplicera din grundhyra med 1,056 eller 1,04 om du bor i en nybyggd lägenhet med presumtionshyra. Utöver det kommer du att betala höjningen för januari, februari,mars och april retroaktivt. 

Räkneexempel:

Om din månadshyra är 7500 kr och du får en hyreshöjning med 5,6 procent så blir din nya hyra 7500 kr x 1,056 = 7920 kr. Höjningen är 420 kr/mån och den retroaktiva summan blir då 420 x 4 = 1680 kr. 

Hyrorna för de kommunägda bostadsbolagen Familjebostäder och Stockholmshem blev klara efter beslut av Hyresmarknadskommittén och därefter en överenskommelse med Hyresgästföreningen region Stockholm.