Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Tillsammans gör vi staden trygg

Vi vill att du som är hyresgäst hos oss ska känna dig trygg där du bor, med dina grannar och i ditt bostadsområde. Kombinationen mellan sociala och praktiska insatser är viktig, och nu lägger vi till väktare till våra trygghetsinsatser.

Tillsammans gör vi staden trygg

Väktarna Mina och Alexandro på rondering i söderort

Det senaste året har trygghet varit ett omdiskuterat tema i hela Sverige. Stockholms stad har som mål att halvera otryggheten i staden till år 2025 och på Familjebostäder arbetar vi kontinuerligt för att bidra till ett tryggare samhälle.

Det handlar både om säkra fastigheter och om trygga, trevliga utemiljöer. I samverkan med andra organisationer och boende i våra områden fokuserar vi på aktiviteter som stärker tryggheten och skapar gemenskap i våra kvarter. Kombinationen mellan sociala och praktiska insatser är viktig. Sedan en tid har vi lagt till väktare till våra trygghetsinsatser.

Vi ställde några frågor till Familjebostäders säkerhetschef Per Tegel om trygghetsarbetet från fastighetsägarens perspektiv.

Vad är en fastighetsägares roll i skapandet av trygghet?

– Vårt grunduppdrag kopplat till trygghet är fastighetsförvaltning. Att se till att våra bostäder är hela, rena och säkra helt enkelt. Men vad som skapar känslan av trygghet kan vara väldigt individuellt och bero på många faktorer. Vi utvärderar och undersöker löpande olika åtgärder för att skapa en så trygg boendemiljö som möjligt.

En av de senaste åtgärderna är väktarna. Varför bestämde ni er för att börja med det?

– Mänsklig närvaro i våra områden är väldigt viktigt för känslan av trygghet. Det är något som exempelvis polisen jobbar mycket med. Att synas och finnas tillgänglig. På samma sätt tänker vi gällande våra väktare. Vår personal finns tillgänglig för våra hyresgäster under dagtid, men de är minst lika viktigt att de vet vem de kan kontakta när vi inte är på plats. Väktarna blir våra representanter på kvällar och nätter och rapporterar tillbaka till oss på daglig basis.

avarn_1024x512_3.jpg

Säkert och tryggt på natten

Väktarbilarna besöker våra områden varje kväll. De kontrollerar säkerheten i trapphusen såväl som på gården och uppmärksammar oss på eventuella åtgärder som krävs.

– Varje natt kontrollerar vi källare och trapphus för att se att det inte är någon obehörig i tvättstugorna eller förråden, säger väktaren Mina.

Kollegan Alexandro instämmer,
– Vi säkerställer att alla dörrar är låsta och att ingen har lämnat något i trapphuset som inte ska vara där, det kan vara en fara för brandsäkerheten till exempel.

Alexandro och Mina åker alltid ut tillsammans på sina rundor och är båda överens om att det bästa med väktarrundorna är kontakten med andra människor.

– Det är inte jätteofta som folk kommer fram till oss, de flesta sover ju på natten, men vi försöker alltid prata med de vi stöter på. Ibland händer det att någon kommer fram och säger att det känns tryggt att vi är där. Det är en extra bra dag på jobbet, säger Mina.

Reportaget är ett utdrag ur Familjebostäders hyresgästtidning Familjär.